Για την τελική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο ετοιμάζονται οι Ουκρανοί που έχουν οχυρωθεί στην πρωτεύουσα, καθώς τα στρατεύματα του Πούτιν βρίσκονται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων καθώς ξημερώνει η 16η ημέρα του πολέμου.

Το ρωσικό κονβόι φαίνεται πως έχει ανασυνταχθεί και ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση, ενώ πολιορκούνται και άλλες πόλεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικές δυνάμεις που αποτελούνται κυρίως από άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.




Αξιωματούχος των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNN ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα (ή περίπου 3 μίλια) πιο κοντά στο Κίεβο την τελευταία ημέρα, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αμύνονται «πολύ, πολύ καλά» γύρω από την πρωτεύουσα. Βρίσκονται γύρω στα 12 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.


Οι Ρώσοι περικυκλώνουν αρκετές πόλεις

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει και άλλες ουκρανικές πόλεις δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ουάσινγκτον.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος το βράδυ της Πέμπτης.







Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.




Ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη

Ασύλληπτα δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη η οποία θεωρείται στραηγικής σημασίας για τους Ρώσους, καθώς η κατάληψή της θα κλείσει ολόκληρη την περιοχή της παραλίας στη θάλασσα του Αζόφ, μέχρι την Οδησσό.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περιοχές της πόλης, ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται δρόμο-δρόμο και φυλάκιο-φυλάκιο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση με την κατάσταση για τους κατοίκους να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη χωρίς πλέον τα απαραίτητα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε τρόφιμα, ενώ η πόλη δεν έχει και νερό.

Αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε φαγητό, νερό και άλλα απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά. Η πόλη είναι αποκλεισμένη, τόσο από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες την πολιορκούν, όσο και από τους Ουκρανούς, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για επιθέσεις ουκρανικών μονάδων σε πολίτες που επιχείρησαν να διαφύγουν προς τα ρωσικά σύνορα.