Πυρά κατά του ρωσικού στρατού εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορώντας τον ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε επίθεση στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα:

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουμε ήδη εκκενώσει περίπου 100.000 ανθρώπους μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, η Μαριούπολη, η Βολνοβάχα παραμένουν εντελώς αποκλεισμένες. Παρόλο που κάναμε τα πάντα για να οργανώσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να στείλω μια συνοδεία φορτηγών για τη Μαριούπολη με φαγητό, νερό και φάρμακα.

Είμαι ευγνώμων για όλους τους οδηγούς, τους γενναίους ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να εκπληρώσουν αυτή την αποστολή. Μια σημαντική αποστολή. Ωστόσο, οι εισβολείς άρχισαν μια επίθεση με τανκς στο μέρος όπου υποτίθεται ότι θα γινόταν αυτός ο διάδρομος. Ένας διάδρομος ζωής για τη Μαριούπολη.




Το έκαναν επίτηδες, ήξεραν τι ανατίναζαν, έχουν εντολή να κρατήσουν την πόλη όμηρο και να τη βομβαρδίζουν. Σήμερα κατέστρεψαν το κτίριο της κύριας διεύθυνσης της κρατικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης στην περιφέρεια του Ντόνετσκ. Το σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους που περίμεναν την εκκένωση ήταν δίπλα σε αυτό το κτίριο. Είναι ανοιχτή τρομοκρατία από έμπειρους τρομοκράτες.

Ο κόσμος πρέπει να το ξέρει. Όλοι έχουμε να κάνουμε με ένα τρομοκρατικό κράτος. Ό,τι κι αν συμβεί, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη που οι κάτοικοί της έχουν απόλυτη ανάγκη. Ο λαός μας, Ουκρανοί. Οι εισβολείς κάνουν τα πάντα για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους στις αποκλεισμένες πόλεις.

Μπλοκάρουν την επικοινωνία, δεν δίνουν πληροφορίες, το κράτος κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την πόλη να ενημερώσει τους κατοίκους της Μαριούπολης: Πολεμάμε. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα. Εάν έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με ανθρώπους στη Μαριούπολη, να τους γράψετε, υπενθυμίστε τους ότι η Ουκρανία είναι ολόψυχα μαζί τους και κάνει τα πάντα για να σταματήσει τα βασανιστήρια της πόλης.

«Δεν αναπτύσσουμε κανένα χημικό ή άλλου είδους όπλο μαζικής καταστροφής»

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στα ρωσικά, αναφέρθηκε επίσης στη ρωσική προπαγάνδα: «Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ζωντάνεψαν σήμερα και έκαναν ό,τι μπορούσαν, υποθέτω, για να καλύψουν τα εγκλήματα του στρατού τους στην Ουκρανία, τα εγκλήματα κατά της Μαριούπολης, του Ντονμπάς, του Χάρκοβο, εγκλήματα κατά δεκάδων άλλων πόλεων. Για να τα καλύψει με νέες κατηγορίες. Μας κατηγορούν ότι αναπτύξαμε ένα βιολογικό όπλο, ότι υποτίθεται ότι σχεδιάζουμε μια χημική επίθεση. Ανησυχώ για αυτό γιατί το έχουμε δει επανειλημμένα μόνοι μας: αν θέλετε να μάθετε τα σχέδια της Ρωσίας, δείτε τι κατηγορεί τους άλλους…

Έρχονται κοντά μας με τανκς και ρουκέτες, αρπάζουν ό,τι είναι δικό μας. Ντρέπονται ακόμη και να το δείξουν στους αξιωματικούς τους, να κρύψουν τους στρατηγούς τους και να κρύψουν από τους ανθρώπους τους ότι αναπτύσσουν στρατεύματα μόνο για να αυξήσουν την επεκτατική τους δύναμη.

Είμαι ένας υγιής πρόεδρος των λογικών ανθρώπων. Είμαι πατέρας δύο παιδιών. Κανένα χημικό ή άλλου είδους όπλο μαζικής καταστροφής δεν αναπτύσσεται στη γη μας. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Και αν κάνετε κάτι τέτοιο εναντίον μας, θα λάβετε τις πιο σκληρές κυρώσεις ως απάντηση».