Το ένα μετά το άλλο πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ειδικότερα, αφού ήρθε αντιμέτωπος με κυρώσεις από την βρετανική Κυβέρνηση, η οποία μπλόκαρε παντελώς την επιχειρηματική του δραστηριότητα, η πορτογαλική Δικαιοσύνη συνέλαβε τον ραβίνο της κοινότητας του Πόρτο, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον 55χρονο επιχειρηματία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Πορτογαλία, ο Ντάνιελ Λιτβάκ, αρχιραβίνος του Πόρτο συνελήφθη και θα παρουσιασθεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει για τα μέτρα δικαστικού ελέγχου που θα του επιβληθούν.

Οι έρευνες από την πορτογαλική Δικαιοσύνη ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, για τη διαδικασία πολιτογράφησης του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος απέκτησε την πορτογαλική ιθαγένεια τον Απρίλιο του 2021. Τότε, ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της Τσέλσι είχε ωφεληθεί από έναν νόμο που επέτρεπε σε όλους τους απογόνους των Σεφαραδιτών Εβραίων να αποκτήσουν πορτογαλική υπηκοότητα.

Αξιωματούχοι αυτών των κοινοτήτων θεωρούνται από τις Αρχές της Πορτογαλίας ύποπτοι για το γεγονός ότι εξέδωσαν πλαστά πιστοποιητικά σχετικά με την εβραϊκή καταγωγή πολλών υποψηφίων. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος πριν από επτά χρόνια, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 137.000 αιτήσεις ιθαγένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία έχει χορηγήσει υπηκοότητα σε περισσότερους από 56.000 απογόνους Σεφαραδιτών Εβραίων, σύμφωνα με στοιχεία που υπενθύμισε η ισραηλινή κοινότητα του Πόρτο.