Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ακριβή ώρα έναρξης των διαβουλεύσεων επιβεβαίωσε ο ένας εκ των τριών Ουκρανών διαπραγματευτών, Νταβίντ Αραχαμία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την επανέναρξη των συνομιλιών, είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα χθες, τόσο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου όσο και ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν μάλιστα τις πιο αισιόδοξες μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αφησαν δε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.


Σε δηλώσεις του, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες εστίασαν κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.




Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να οριστεί συνάντηση του ιδίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των δύο ηγετών.

Διαπραγματευτές των δύο κρατών θα έχουν σήμερα συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε για μία ακόμη φορά ένα δραματικό μήνυμα για τις συνέπειες του πολέμου ενώ αξίωσε εκ νέου από το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι ήρθαν μία ημέρα μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανική βάση εκπαίδευσης περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος-μέλος του NATO και της ΕΕ, κοντά στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά).

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134.

«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO».