Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που προβλέπει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου στη χώρα του για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεση, την οποία αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

στρατιωτικος

Οι εικόνες στους δρόμους τον ουκρανικών πόλεων είναι δραματικές, με την κυκλοφορία των κατοίκων να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους. Οι ρωσικοί πύραυλοι σφυροκοπούν την ουκρανική επικράτεια, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει κλιμακώσει τις εμπρηστικές ενέργειες, αυξάνοντας τις αεροπορικές επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου. Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα που δέχεται και η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να ανεβαίνει δραματικά.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Στο μεταξύ νωρίτερα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές.

Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο» ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 9 το πρωί τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη, δήλωσαν ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι σε κοινή επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

«Το Κογκρέσο παραμένει ακλόνητο στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη βάρβαρη και διαβολική επιθετικότητα του Πούτιν και να εγκρίνει νομοθεσίες για να παραλύσει και να απομονώσει τη ρωσική οικονομία καθώς και να παράσχει ανθρωπιστική, ασφάλεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφεραν στην επιστολή τους.