Για 20ή ημέρα (1 -3-2022) μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά και κατοικημένων περιοχών, συνεχίζονται ανεξέλεγκτα.

Οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ακόμα πιο σφοδροί στη Μαριούπολη αλλά και το Κίεβο, με τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη να παραμένουν στον έλεγχο των εισβολέων της Μόσχας. Οι μάχες έχουν ενταθεί γύρω από το Κίεβο, το οποίο είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο. Ο ρωσικός στρατός «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων που είναι ήδη περικυκλωμένες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι ρωσικές βόμβες εξακολουθούν να μετατρέπουν τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανία σε ερείπια - εκτός από το Κίεβο η Μαριούπολη και το Χάρκοβο βομβαρδίζονται ανηλεώς - άλλες πολιορκούνται μέχρι εξόντωσης και η ρωσική εισβολή μαίνεται με στόχο να κατοχυρωθεί η -ασθμαίνουσα έως τώρα- στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας στο πολεμικό πεδίο.




Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές έχουν ήδη χαθεί 2.500 άμαχοι στη Μαριούπολη, ανοίχτηκε ανθρωπιστικός διάδρομος για τη σωτηρία χιλιάδων πολιτών.

Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική κρίση είναι πρωτόγνωρη: πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.



Συνεχίζει να οχυρώνεται η Οδησσός – Ισχυρές εκρήξεις τη νύχτα

Πυραυλική επίθεση των Ρώσων κατάφεραν να αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Οδησσό.

Παρόλο που δεν ήχησαν οι σειρήνες, όλη η πόλη τραντάχτηκε από αντιαεροπορικά πυρά λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Ο κόσμος σε πανικό έτρεχε σε καταφύγια, καθώς τα πυρά ήταν δεκάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πύραυλοι, ρουκέτες ή ακόμα και drones χτυπήθηκαν, και δε βρήκαν το στόχο τους στην Οδησσό.




Οι πολίτες αναμένουν ότι μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα, ο κλοιός αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο γύρω από την Οδησσό.

Οι εργασίες οχύρωσης της πόλης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με πολυβολεία και οδοφράγματα να τοποθετούνται σε όλα τα κομβικά σημεία.

Στην Οδησσό υπολογίζεται πως έχουν παραμείνει περίπου 800.000 πολίτες, μεταξύ αυτών και περίπου 1.500 Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 900 πυραυλικές επιθέσεις από την ημέρα της εισβολής. Τη Δευτέρα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στα περίχωρα του Κιέβου, ανάμεσά τους μία πολυκατοικία και ένα λεωφορείο. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των Ηνωμένων Εθνών, συνολικά οι πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτιμώνται περίπου στους 700.