Πρόστιμο που φτάνει τα 30.000 ρούβλια (κάτι λιγότερο από 250 ευρώ) επιβλήθηκε στη Ρωσίδα δημοσιογράφο που διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του δελτίου ειδήσεων του Καναλιού Ένα στη Ρωσία για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα εισέβαλε μέσα στο τηλεοπτικό στούντιο κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον πόλεμο», ενώ η ίδια φώναξε «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα, εδώ σας λένε ψέματα» και «Οι Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο».

Δείτε το επίμαχο βίντεο


Μετά το περιστατικό, οι δικηγόροι της δημοσιογράφου προσπαθούσαν να την εντοπίσουν αλλά δεν τα κατάφερναν, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την τύχη της. Τελικά, διαπιστώθηκε πως είχε συλληφθεί και κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η δίκη της παρουσιάστριας, με φίλους, συγγενείς και απλό κόσμο που υποστήριξε την ενέργειά της να αγωνιά για το αν, τελικά, η Οβσιανίκοβα θα δικαστεί με τον νέο νόμο που επέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας».

Τελικά, η δημοσιογράφος κατηγορήθηκε για «διοργάνωση μη εξουσιοδοτημένης δημόσιας εκδήλωσης» και κρίθηκε ένοχη, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί διοικητική χρέωση που οδήγησε σε πρόστιμο 30.000 ρούβλια.

Νωρίτερα, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα η πρώτη φωτογραφία της Οβσιανίκοβα μετά το περιστατικό μαζί με έναν από τους δικηγόρους της, τον Anton Gashinsky, να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΟΗΕ: Η Ρωσία να διασφαλίσει ότι δεν θα τιμωρηθεί η αντιπολεμική διαδηλώτρια

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα κατά την ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη, η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η γυναίκα «δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «χουλιγκανισμό» την ενέργεια της διαδηλώτριας.