Tην Τετάρτη θα συνεχιστούν οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δίνοντας παράταση στην αγωνία  της διεθνούς κοινότητας για λύση. 

Ο Ουκρανός αξιωματούχος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά επιμένει ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. 

«Θα συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη και ρευστή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες...» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποντολιάκ. 

Η εικόνα που μετέφερε το Κίεβο από τις συνομιλίες άνοιξαν παράθυρο αισιοδοξίας για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο έχει αλλάξει την στάση του. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ιχόρ Ζόβκα, οι σημερινές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός ήταν «περισσότερο εποικοδομητικές».

Αυτή την τοποθέτηση μετέφερε μέσω Telegram ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκο.

«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: Ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο πρόεδρός μας θα πρέπει να υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της» σημειώνει ο άνθρωπος του Ζελένσκι.

Γειώνει τους Ουκρανούς ο Πούτιν 

Τις ελπίδες των Ουκρανών, πάντως, φαίνεται να... γειώνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά τα εγκλήματα και τη στάση του Κιέβου.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε το γεγονός ότι στις δημόσιες εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνόησαν τη χθεσινή εγκληματική και απάνθρωπη πράξη του ουκρανικού στρατού. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο χτύπημα πυραύλων σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο του Ντονέτσκ με χρήση πυρομαχικών διασποράς που προκάλεσε πολλαπλές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε επίσης, τις εκτιμήσεις του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων σχετικά με μια συμφωνία που θα λάμβανε υπόψη τις προηγούμενες απαιτήσεις της Ρωσίας. Τόνισε ότι το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.