Δραματικές είναι οι ώρες που ζει ο λαός της Ουκρανίας. Οι πολίτες αναγκάζονται να «ξεριζωθούν» από τα σπίτια τους, για να σωθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια οι πολίτες που έχουν διαφύγει από την εμπόλεμη ζώνη.

Από την έναρξη της εισβολής, οι άνθρωποι που επέλεξαν τον δρόμο της προσφυγιάς ανέρχονται στους 3.000.381. Ανάμεσά τους 1,8 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταβεί στην Πολωνία, ενώ 300.000 έχουν μετακινηθεί προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Για 20η ημέρα συενεχίστηκε η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία, με τους επιβεβαιωμένους θανάτους αμάχων να φτάνουν στους 691 και τους τραυματίες στους 1.143.

Ακάθεκτοι οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, ενώ η Τρίτη ήταν ημέρα διεξαγωγής νέου γύρου διμερών συνομιλιών. Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα περίχωρα του Κιέβου αλλά και  η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δέχονται πυραυλικές επιθέσεις, τη στιγμή που πόλεις σε ανατολική και νότια Ουκρανία θυμίζουν ρημαγμένα τοπία.