Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους, με το σενάριο για ένα ουδέτερο καθεστώς στο Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».

Ωστόσο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC, επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, είπα χαρακτηριστικά στη σημερινή του συνέντευξη Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις των Ρώσων διαπραγματευτών. Λένε ότι οι συνομιλίες δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν παρουσίασε καμία νέα ιδέα στη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια.

«Είχε πει ότι δεν ήρθε για να επαναλάβει δηλώσεις που είχαν γίνει δημόσια και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όμως μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης, παρουσία και του Τούρκου υπουργού, και παρότι του υπενθύμισα 3-4 φορές ότι θα ήθελα να ακούσω κάτι που δεν είχε ακουστεί στη δημόσια σφαίρα, δεν παρουσίασε καμία καινούργια ιδέα», δήλωσε.

Ακόμα, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε πως η αρνητική απάντηση που έλαβε ο Ζελένσκι στα αιτήματα που έθεσε πριν από μερικές εβδομάδες στο ΝΑΤΟ να «κλείσει τον ουρανό της Ουκρανίας» και να στρατολογήσει μισθοφόρους για να τους στείλει στο μέτωπο, δείχνει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «έχει ακόμα λογικούς ανθρώπους».

Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά «σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης», ανέφερε χαρακτηριστικά στο RBC.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε τέλος ότι η απόφαση για αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στο Κίεβο, με πλήθος πολυκατοικιών να βομβαρδίζονται συνεχώς τις τελευταίες μέρες.