Μερικά από τα πιο αθώα θύματα που είναι παγιδευμένα στη δίνη του πολέμου είναι αυτά των οποίων η ζωή μόλις ξεκίνησε.

Oι Χέρκα και Γκέρχαρντ είναι δύο γονείς που ταξίδεψαν στο κέντρο του Κιέβου εν μέσω του πολέμου για να πάρουν το παιδί τους, που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα. Ο γιος τους είναι ο μικρός Λέοναρντ και γεννήθηκε με παρένθετη μητέρα σε ειδική κλινική για παρένθετες μητέρες στο Κίεβο.

 Ο δημοσιογράφος του CBS News τους ρωτά πως αισθάνθηκαν όταν αντιλήφθηκαν ότι το μωρό τους βρισκόταν σε κίνδυνο.

 «Αισθανθήκαμε απαίσια. Απαίσια. Θέλουμε να τον πάρουμε πίσω εκεί που θα είναι ασφαλής» ανέφερε η Χέρκα.

 Βάση της ουκρανικής νομοθεσίας οι γονείς πρέπει να είναι παρόντες για να μπορέσουν να παραλάβουν τα παιδιά τους, κάτι το οποίο παγιδεύει τα νεογέννητα στην εμπόλεμη ζώνη.

 «Θα ρισκάρουμε τη ζωή μας για αυτόν και αυτό είναι όλο» συμπλήρωσε ο πατέρας του Λέοναρντ Γκέρχαρντ.

 Πάνω από 20 παγιδευμένα μωρά

Ένα υπόγειο στο Κίεβο έχει μετατραπεί σε βρεφοκομείο για τα μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες και οι βιολογικοί γονείς τους δεν μπορούν να τα πάρουν.

 Παγιδευμένες μαζί τους και οι νοσοκόμες που ανησυχούν και για τα δικά τους παιδιά.

 «Είναι πολύ τρομακτικό. Κοιτάζοντας αυτά τα απροστάτευτα παιδιά το μόνο που ελπίζουμε είναι να τελειώσει όλο αυτό σύντομα», εξομολογούνται.

 «Μείναμε εδώ για να τα προσέχουμε. Ποιος θα τα προσέξει αφού οι γονείς τους είναι στο εξωτερικό; Ποιος θα τα βοηθήσει; Τα προσέχουμε εμείς. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε πίσω. Είναι μικροσκοπικά πλασματάκια» σημείωσε η νοσηλεύτρια Οξάνα Μαρτινένκο.

 Η Οξάνα αλλάζοντας ένα από τα μωράκια που περιμένουν τους γονείς τους ανησυχεί γιατί ενώ η ίδια βρίσκεται εκεί η πόλη της βομβαρδίζεται.

 «Δεν μπορούμε να πάμε σπίτι από τις 24 Φεβρουαρίου. Είμαι από το Σούμι αλλά δεν μπορώ να πάω. Έχω τα παιδιά μου σπίτι, μένουν με τη γιαγιά» συμπλήρωσε η νοσηλεύτρια.

 Η Ουκρανία είναι μια από τις λίγες χώρες που δίνουν τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς να γεννηθεί παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Πιστεύεται οτι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 500 γυναίκες που κυοφορούν μωρά για γονείς που ζουν σε άλλες χώρες.
Πηγή: megatv.com