Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο ίδιος συμφωνεί πως εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία. «Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου», είπε ειδικότερα.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. «Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε.

Νέα πυρά Μπάιντεν κατά Πούτιν: Είναι δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός

Ο Πούτιν είναι «δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον τον ανθρώπων της Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, τη γιορτή των Ιρλανδών, στο Καπιτώλιο.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας και είπε: «Είναι εγκληματίας πολέμου».


Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί αυτήν τη φράση για να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, από την έναρξη του πολέμου.

Το Κρεμλίνο απάντησε εμφανώς ενοχλημένο στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν. «Θεωρούμε απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική του ηγέτη ενός κράτους, από τις βόμβες του οποίου πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.