Να αιτιολογήσει την απόφασή του να επιτεθεί στην Ουκρανία, επιχείρησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε εκδήλωση στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, κάνοντας λόγο για ακόμη μια φορά για «γενοκτονία στο Ντονμπάς».

«Διαπράχθηκε γεντοκτονία στο Ντονμπάς. Στόχος της επιχείρησης στην Ουκρανία είναι να απαλλαχθούμε από αυτή την κατάσταση, να σώσουμε τον κόσμο που υποφέρει. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο Ντονμπάς, δεν συμφωνούσαν με το πραξικόπημα των Ουκρανών. Αμέσως οργανώθηκαν εναντίον τους στρατιωτικές επιχειρήσεις, τέθηκαν αμέσως σε αποκλεισμό και υποβλήθηκαν σε συστηματικό βομβαρδισμό» είπε στην ομιλία του ο Πούτιν, στη διάρκεια συναυλίας, ενώ σημείωσε για άλλη μια φορά πως οι πολίτες της Κριμαίας έκαναν τη σωστή επιλογή το 2014, καθώς «ήθελαν να ζήσουν στη δική τους, ιστορική γη, τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Έχουμε κάνει πολλά για να αναβαθμίσουμε την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, από την ταπεινωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ως μέρη της Ουκρανίας» συνέχισε ο Πούτιν.


Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τον «ηρωισμό του ρωσικού στρατού που συμμετέχει στην επιχείρηση στην Ουκρανία» .

Η ομιλία του Πούτιν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συγκέντρωσης και συναυλίας υπέρ της κυβέρνησής του για την επέτειο οχτώ ετών από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν γέμισαν το Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, το μεγαλύτερο στη Ρωσία και όπου διεξήχθη ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης της εισβολής στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, η ημερομηνία αυτής της εκδήλωσης, που ονομάζεται «Συναυλία για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό», δεν επιλέχθηκε τυχαία, στις 18 Μαρτίου 2014 το Κρεμλίνο επισημοποίησε την προσάρτηση της Δημοκρατίας της Κριμαίας της Σεβαστούπολης.


Βέβαια η κριτική στα social media είναι έντονη αφού όπως μεταδίδουν αρκετοί λογαριασμοί ο κόσμος που συγκεντρώνεται έχει λάβει πληρωμή για να δώσει το «παρών». «Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου - που συγκεντρώνεται στο στάδιο Λουζνίκι - πληρώνεται. Αυτή η αγγελία προσφέρει 300 RUB. Έχω δει αναφορές πληρωμών έως και 1.400 RUB. Προφανώς τα περισσότερα ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου δεν θα παρευρεθούν για το κατόρθωμα της τρομοκρατικής επίθεσης», αναφέρει χρήστης στο Twitter.


Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το εσωτερικό του γηπέδου γεμάτο κόσμο και ρωσικές σημαίες, ενώ οι οθόνες δείχνουν εικόνες εναντίον της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Μαξ Σέντον, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Financial Times στη Μόσχα, υπάρχουν αναφορές ότι η οργάνωση έχει ετοιμάσει πολλά λεωφορεία με κρατικούς υπαλλήλους για να βεβαιωθεί ότι το γήπεδο είναι γεμάτο.

Η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε ότι αναμένει προσέλευση περίπου 100.000 ατόμων εντός του Luzhniki και περίπου 400.000 απ έξω. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθούν πολλές συναυλίες και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει στο πλήθος.