Οι κυρώσεις της Δύσης γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στους Ρώσους πολίτες. Τα άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ της σοβιετικής εποχής επέστρεψαν στη Ρωσία.  
«Κύριε ελέησον. Οι άνθρωποι μαλώνουν και λίγη ζάχαρη. Τι φρίκη είναι αυτή, Θεέ μου».   Βίντεο σε ρωσικούς και ουκρανικούς ιστότοπους δείχνουν ηλικιωμένους πελάτες να σπρώχνονται για ένα πακέτο ζάχαρη, το πρώτο είδος που εξαφανίστηκε από τα ράφια.

 Ελλείψεις καταγράφονται επίσης στο αλάτι και τα δημητριακά. Η ζάχαρη πλέον πωλείται και στον δρόμο σε πολύ υψηλές τιμές και ο εκνευρισμός είναι έντονος.  Οι ρωσικές Αρχές ωστόσο αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα.

 «Θυμάστε την αναστάτωση την πρώτη εβδομάδα του lockdown την εποχή της πανδημίας; Παρόλες τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργείων όλοι έτρεχαν στα μαγαζιά και αγόραζαν δημητριακά κλπ. Μετά έγινε σαφές ότι τα προϊόντα είναι διαθέσιμα και η ζήτηση έπεσε».

 Όμως οι συσκευασίες που φτάνουν στα καταστήματα εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Πολλοί παραπονιούνται ότι οι συντάξεις τους δεν φτάνουν για να προμηθευτούν τα βασικά.

 «Έχω διαβήτη και δεν μπορώ να μην έχω έστω και λίγη ζάχαρη. Και τρέχω από εδώ και από εκεί για να βρω σε χαμηλότερη τιμή».

 Το ρούβλι έχασε πάνω από το 50% της αξίας του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις.

 Η κατρακύλα συνεχίζεται και κυρίως οι ηλικιωμένοι προσπαθούν να αποθηκεύσουν τρόφιμα καθώς φοβούνται ότι επιστρέφουν τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1990.