Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλουν οι ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκόψουν και να αποκλείσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ωστόσο δύο εκατομμύρια κάτοικοι κρατούν το Κίεβο ζωντανό. 

Οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ανοιχτή την τροφοδοσία στην πόλη, μέσω τριών διαδρόμων, γεγονός που αποτελεί και το «εμπόδιο» των Ρώσων, καθώς δεν τους βοηθά να εξοντώσουν τον πληθυσμό.

Η ρωσική πλευρά κάνει προσπάθειες για χτυπήματα σε αποθήκες τροφίμων, για να σταματήσει η τροφοδότηση. «Τις τελευταίες ημέρες άνοιξαν 55 καταστήματα τροφίμων στο Κίεβο, οι άνθρωποι δε θα στερηθούν τα τρόφιμα και το νερό και δε θα θελήσουν να φύγουν» καθησυχάζει ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης

Μάχες πραγματοποιούνται στο κέντρο της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολης, σύμφωνα με αναφορές. Συγκεκριμένα δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποιτσένκο επιβεβαίωσε στο BBC πως πράγματι γίνεται αντιληπτή μεγάλη κινητικότητα.

"Οι μάχες με τανκς και πολυβόλα συνεχίζονται. Όλοι κρύβονται σε αποθήκες. Πάνω από το 80% των κτιρίων κατοικιών στη Μαριούπολη είτε υπέστησαν σοβαρές φθορές είτε έχουν καταστραφεί, ολοκληρωτικά".

Ο δημαρχος μάλιστα πρόσθεσε πρόσθεσε πως το 30% των κτιρίων δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

"Δεν έχει μείνει το κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου" είπε χαρακτηριστικά.


Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.

Σημαντικές απώλειες για ρωσικά στρατεύματα

Μεγάλες απώλειες αφήνουν στο πεδίο της μάχης οι Ρώσοι, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα επιχειρήσεων. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λένε ότι περίπου 14.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της πριν από περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι 450 ρωσικά άρματα μάχης και σχεδόν 1.450 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης έχουν καταστραφεί, μαζί με 93 ρωσικά αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.


Επιπλέον, 205 ρωσικά συστήματα πυροβολικού καταστράφηκαν, μαζί με 72 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και 43 αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, ανέφερε.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για ρωσικές απώλειες κυμαίνονται από 3.000 έως 10.000, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μίλησαν στο CNN. Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το πόσες ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, λένε στο CNN πηγές που γνωρίζουν τις μυστικές υπηρεσίες. Αλλά ακόμη και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις είναι χιλιάδες.
Capture


Οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα 

Την ίδια ώρα μονάδες του ουκρανικού στρατού κινδυνεύουν να βρεθούν μια ρωσική «τανάλια» στα ανατολικά της χώρας σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ . Όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι έχουν καταλάβει μερικώς ή πλήρως την πόλη του Ίζιουμ. Μέσω του Ίζιουμ ενώνεται το Ντονμπάς με το Χάρκοβο, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος του ουκρανικού στρατού να κινδυνεύει να αποκοπεί από την υπόλοιπη Ουκρανία να δημιουργηθούν θύλακες με τον ουκρανικό στρατό να είναι περικυκλωμένο από τους Ρώσους. Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πρέπει σύντομα να σπάσουν τον κλοιό, καθώς δεν θα έχουν εφοδιασμό. 

Στο νότο, στην Οδησσό, οι ουκρανικές δυνάμεις (28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) κινήθηκαν πολύ γρήγορα, ενίσχυσαν το Νικολάεφ, με αντεπίθεση απώθησαν το ρωσικό στρατό και κατέλαβαν τμήμα του δρόμου που το ενώνει με τη Χερσώνα προκαλώντας προβλήματα στον ανεφοδιασμό των ρωσικών μονάδων που πολιορκούν το Νικολάεφ, αλλά και αυτών που έχουν κινηθεί προς Βορρά προκειμένου να βρουν σημείο κατάλληλο για τη δημιουργία προγεφυρώματος δυτικά του ποταμού Μπουγκ. Εκτιμάται ότι σκοπός τους ήταν να κινηθούν προς την Οδησσό, αλλά η αντίσταση του ουκρανικού στρατού, καθώς και η αποκοπή των γραμμών ανεφοδιασμού τους αναμένεται να ανακόψει το ρυθμό των επιχειρήσεων. 

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται όμως ότι έχουν πλέον στο νότο στο «στόχαστρο» το πυρηνικό εργοστάσιο βόρεια του Βόζνεσεσνκ, το δεύτερο από τα τέσσερα συνολικά που έχει η Ουκρανία προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Η Ουκρανία εξαρτάται για το ρεύμα από την πυρηνική ενέργεια κατά 80%.