Διανύουμε την 24η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και ο γενναίος λαός αντιστέκεται σθεναρά στα στρατεύματα του αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο εξίσου γενναίος ηγέτης της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζει τις εκκλήσεις προς τη Δύση για βοήθεια ουσιαστική προκειμένου να σταθεί όρθια η χώρα του απέναντι στον υπέρτερο -αν και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικό- στρατό του Πούτιν.

Ωστόσο, παρά την αμέριστη συμπαράσταση που βρίσκει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Δύση, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις, υπάρχουν και μερικά αιτήματα του Ουκρανού προέδρου, τα οποία οι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν ικανοποιήσει, καθώς φοβούνται ότι θα τους φέρουν σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο και θα κλιμακώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι μια περιοχή όπου τα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν για πολλούς λόγους. Στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης όπως αυτή της Ουκρανίας, πιθανότατα θα σήμαινε μια ζώνη στην οποία δεν θα επιτρεπόταν να πετούν ρωσικά αεροσκάφη, για να αποτραπούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα με τις στρατιωτικές ζώνες απαγόρευσης πτήσεων είναι ότι πρέπει να επιβληθούν από μια στρατιωτική δύναμη. Εάν ένα ρωσικό αεροσκάφος πετούσε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ, τότε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να αναλάβουν δράση εναντίον του. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέχρι και πυροβολισμό του αεροπλάνου και τη ρίψη του. Αυτό, στα μάτια της Ρωσίας, θα ήταν μια πράξη πολέμου από το ΝΑΤΟ και πιθανότατα θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση.

Αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-300

Αυτό το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μπορεί να χτυπήσει στόχους που βρίσκονται τόσο σε υψηλότερο ύψος όσο και πιο μακριά από ό,τι έχουν σχεδιαστεί οι πύραυλοι Stinger. Η Σλοβακία συμφώνησε προκαταρκτικά να παράσχει στην Ουκρανία ένα βασικό σύστημα αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής για να βοηθήσει στην άμυνα έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μεταδίδει το CNN. Αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να ερευνούν τρόπους να ενισχύσουν τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας.

Μαχητικά αεροσκάφη MiG

Νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας για μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να παραδοθούν στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι «βάσιμη» και ότι είναι πολύ επικίνδυνη.

«Η προοπτική των μαχητικών αεροσκαφών που τίθενται στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και που αναχωρούν από μια βάση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία ώστε να πετάξουν στον εναέριο χώρο που αμφισβητείται από τη Ρωσία πάνω από την Ουκρανία, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», είπε ο Κίρμπι.