Σε έναν απολογισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με νέο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό.

Ο ηγέτης της μαρτυρικής χώρας απάντησε με ειρωνικη διάθεση στις προφάσεις περί «αποναζιστικοποίησης», πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η ρωσική προπαγάνδα προκειμένου να δικαιολογήσει τον άδικο και βάρβαρο πόλεμό της εναντίον μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και δημοκρατικής χώρας.

Επίσης, ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί ο Ρώσος πιλότος που έθαψε κάτω από συντρίμμια 400 άμαχους στη Μαριούπολη.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε και στην ομιλία του στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, αλλά και στην επικοινωνία με τον «αληθινό φίλο» του Μπόρις Τζόνσον. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει μιλήσει και με τους Αμερικανούς ηθοποιούς Μίλα Κούνις και Άστον Κούτσερ, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει 35 εκατ. δολάρια για τον λαό της Ουκρανίας.

Σχετικά με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι την Κυριακή λειτούργησαν μόνο 4 και κατάφεραν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη 7.295 άνθρωποι. Σημείωσε επίσης ότι σχεδόν 4.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια σε μια ημέρα.


Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του Ζελένσκι:

«Είναι ήδη 25η μέρα του πολέμου που οι Ρώσοι στρατιωτικοί ψάχνουν και δεν βρίσκουν τους «Ναζί» που επινόησαν, από τους οποίους δήθεν ήθελαν να προστατέψουν τον λαό μας. Όπως ψάχνουν και δεν βρίσκουν και τους Ουκρανούς που θα τους υποδεχόντουσαν με λουλούδια. Και το πιο σημαντικό – ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να βρει τρόπο να επιστρέψει στο σπίτι του. Γι’ αυτό οι στρατιώτες μας τους βοηθούν στο δρόμο προς την κρίση του Θεού, εκεί οπού θα λάβουν μια άξια τιμωρία.

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, ρωσικά αεροσκάφη έριξαν βόμβα στη σχολή καλών τεχνών. Εκεί υπήρχαν περίπου 400 άμαχοι και όχι στρατιωτικές θέσεις. Εκεί κρυβόντουσαν από τους βομβαρδισμούς κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι ζωντανοί αυτή τη στιγμή.

Αλλά ξέρουμε ότι σίγουρα θα βρούμε και θα καταρρίψουμε τον πιλότο που έριξε αυτή τη βόμβα. Όπως έχουμε ήδη καταρρίψει σχεδόν εκατό άλλους τέτοιους πιλότους, που σπέρνουν μαζικά τον θάνατο.

Σήμερα απευθύνθηκα στην Κνεσέτ σε όλους τους βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη. Αλλά πρώτα απ’ όλα, μίλησα εκ μέρους σας, εξ ονόματος όλων των Ουκρανών, μίλησα με τον λαό του Ισραήλ, ο οποίος, είμαι βέβαιος, μας καταλαβαίνει.

Φυσικά, το Ισραήλ έχει τα δικά του συμφέροντα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ προσπαθεί να βρει τρόπο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Για κάθε προσπάθεια. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουμε να μιλάμε με τη Ρωσία, ίσως στην Ιερουσαλήμ. Αυτό είναι το σωστό μέρος για να βρείτε την ειρήνη. Αν είναι δυνατόν.

Άλλωστε, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πρόεδρος ξένου κράτους μίλησε στην Κνεσέτ μέσω βίντεο. Και ενώπιον του λαού του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος κατηγορείται για «ναζισμό» στη Μόσχα, απευθύνθηκε στον ισραηλινό λαό στην Κνεσέτ.

Αυτό και μόνο το γεγονός επιβεβαιώνει πόσο λάθος είναι όλα στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 20 Μαρτίου λειτούργησαν μόνο 4 ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Συνολικά απομακρύνθηκαν 7.295 άνθρωποι. Σχεδόν 4.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια μέσα σε μια μέρα.

Αύριο το πρωί ετοιμαζόμαστε να στείλουμε νέα λεωφορεία στη Μαριούπολη για να συνεχίσουμε αυτή τη σημαντική αποστολή. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διασώθηκαν στην περιοχή του Κιέβου.

Το απόγευμα συνομίλησα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Ένας αληθινός φίλος της Ουκρανίας, που δεν διστάζει και δεν αναζητά δικαιολογίες. Συμφωνήσαμε για συγκεκριμένη υποστήριξη για τη χώρα μας στις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Αν και δεν είμαστε μέλη αυτών των οργανώσεων, βλέπω ότι υπάρχει τουλάχιστον μία ψήφος στην Ουκρανία.

Μίλησα επίσης με τον Άστον Κούτσερ και τη Μίλα Κούνις. Ένα ζευγάρι αστέρων που πιστεύει ειλικρινά σε εμάς, στη νίκη μας, στο μέλλον μας. Βοηθούν τους Ουκρανούς εκτοπισμένους συγκεντρώνοντας χρήματα. Και οι δυο τους έχουν ήδη συγκεντρώσει 35 εκατομμύρια δολάρια. Τους ευχαρίστησα. Αυτό είναι ένα μια κίνηση μόνο για ενός ζευγαριού φίλων μας στην Αμερική.

Και εργαζόμαστε για να κάνουμε φίλους μας όλο τον κόσμο»