Ταξίδι στο Κίεβο φέρεται να ετοιμάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια επίδειξης αλληλεγγύης προς τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Την πληροφορία για ταξίδι του Μπόρις Τζόνσον στην Ουκρανία εν μέσω ρωσικής εισβολής, μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από το περιβάλλον του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από αξιωματούχους να εκτιμήσουν πώς θα μπορούσε να γίνει το ταξίδι στο πολιορκούμενο Κίεβο και πόσο εύκολο θα ήταν να έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο.


Ανησυχία αξιωματούχων για την ασφάλεια του Τζόνσον στο Κίεβο

Σύμφωνα με πληροφορίες, Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν μεγάλες ανησυχίες για το προτεινόμενο ταξίδι του Τζόσον στην εμπόλεμη ζώνη του Κιέβου.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες τους, πηγή στο Γουάιτχολ είπε ότι αν ο Τζόνσον είναι αποφασισμένος να επισκεφθεί το πολιορκούμενο Κίεβο, θα βρεθεί τρόπος να κανονιστεί το ταξίδι.

«Αν αφήσουμε στην άκρη τις ανησυχίες για την ασφάλειά του, που είναι σημαντικές, το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί κάτι πρόσθετο με μια τέτοια επίσκεψη, ή θα είναι απλώς μια επίδειξη αλληλεγγύης και κατά πόσον αυτός ο στόχος είναι από μόνος του αρκετός», ανέφερε η πηγή σε βρετανικά ΜΜΕ.


Τζόνσον: Πρέπει να στηρίξω τον Ζελένσκι με κάθε τρόπο

Μιλώντας στους Sunday Times ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Έχω μια πολύ, πολύ ισχυρή επιθυμία να τον στηρίξω τον Ζελένσκι με όποιον τρόπο μπορώ.

Κατά πόσον αυτό θα ήταν ένας χρήσιμος τρόπος για να δείξω την υποστήριξή μου δεν το γνωρίζω, αλλά είναι τεράστιας στρατηγικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής σημασίας να αποτύχει ο Πούτιν και να πετύχει ο Ζελένσκι».


Ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη την Τετάρτη

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα επισκεφθεί την Ευρώπη για την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μια συνάντηση της G7 την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν θα αναχωρήσει την Τετάρτη από την Ουάσιγκτον, ενώ το ταξίδι του θα περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Πολωνία την Παρασκευή, αλλά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία.

«Το ταξίδι θα εστιάσει στη συνεχιζόμενη προσπάθεια επιστράτευσης του κόσμου στην υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό και κατά της εισβολής του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για ταξίδι στην Ουκρανία», έγραψε η Ψάκι στο Twitter.