Περίπου 25.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ισπανία από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία παρότι μόνο 9.000 από αυτούς έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί από τις αρχές, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Μετανάστευσης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με πάνω από δύο εκατομμύρια από αυτούς να έχουν μεταβεί στη γειτονική Πολωνία.

Η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία φιλοξενούν επίσης μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Στην Ισπανία, η οποία βρίσκεται μακριά από τη σύγκρουση, πολλοί από τους Ουκρανούς που έχουν φθάσει εκεί μένουν με συγγενείς ή φίλους και δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις αρχές, είπε ο Εσκρίβα.

«Έχουμε επεκτείνει τη χορήγηση άδειας παραμονής ώστε να περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που ζούσαν στην Ουκρανία όταν έγινε η εισβολή, δηλαδή όχι μόνο Ουκρανούς», είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ισπανικό δημόσιο ειδησεογραφικό δίκτυο TVE.

Ο Εσκρίβα δήλωσε ότι αναμένει περίπου 9.000 περισσότεροι πρόσφυγες να καταγραφούν από τις ισπανικές αρχές αυτή την εβδομάδα και να λάβουν προσωρινή προστασία από την ΕΕ που θα τους επιτρέπει να αποκτήσουν άμεσα κατοικία και άδεια εργασίας στη χώρα.

Οι Ουκρανοί μπορούν ελεύθερα να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα αλλά απαιτείται άδεια διαμονής για να παραμείνουν.