Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε νέο μήνυμά του, είπε πως ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με την Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 26η ημέρα, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή.

«Έχουμε ένα τελεσίγραφο με σημεία. «Ακολουθήστε τα και μετά θα τελειώσουμε τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την ουκρανική κρατική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Suspilne. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκπληρώσει το τελεσίγραφο».

«”Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”: δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εγώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.