Νέα στρατηγική στο πεδίο των μαχών εκτιμούν αναλυτές ότι αναπτύσσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εκτίμησε πως ο Ρώσος δικτάτορας έχει περάσει στο “σχέδιο Β” της στρατιωτικής εισβολής, το οποίο χαρακτηρίζει απάνθρωπο και ανήθικο. Πιο συγκεκριμένα, είπε:


«Το πρώτο στρατηγικό σχέδιο του Πούτιν απέτυχε παταγωδώς. Έχουμε μπει στο σχέδιο Β του προέδρου Πούτιν. Καθώς δεν μπορεί να πετύχει μια καθαρή και θεαματική στρατιωτική νίκη, οι στρατιωτικές δυνάμεις του έχουν κολλήσει ουσιαστικά στην Ουκρανία, το σχέδιο Β είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και ανήθικο».

Από την πλευρά του, ο ο υποναύαρχος α.ε Στέλιος Φενέκος περιέγραψε τη νεότερη στρατηγική των ρωσικών στρατευμάτων καθώς ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες χάνονται και οι πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζουν την αντίσταση τους.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Υπάρχει ζήτημα στον τρόπο αναπλήρωσης των απωλειών. Δεν είναι οι απώλειες όσον αφορά το υλικό, είναι οι απώλειες και σε ζωές. Είναι δύσκολο να διαχειριστεί ο Πούτιν το ζήτημα των απωλειών. Όχι μόνο ηθικά, επικοινωνιακά, αλλά και επιχειρησιακά. Όλοι αυτοί οι οποίοι χάνονται στις μάχες, πρέπει να αναπληρωθούν με κάποιους άλλους. Είναι αναγκαίες οι δυνάμεις».

Ο κ. Ιωακειμίδης ανέλυσε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η ρωσική πλευρά απαγορευμένα χημικά όπλα, επισημαίνοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει αυτό το όριο ως κόκκινη γραμμή, φέρνοντας την Δύση πιο κοντά στο σενάριο ενεργότερης εμπλοκής της σε αυτόν τον πόλεμο.




Χημικά και πυρηνικά όπλα

Ο υποναύαρχος α.ε Στέλιος Φενέκος εκτίμησε ότι προς το παρόν ο Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ενώ τόνισε ότι πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων θα προκαλούσε πρόβλημα στον ρωσικό στρατό.

«Τα χημικά όπλα, επί της ουσίας στο πεδίο των επιχειρήσεων, δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα σε τακτικούς στρατούς. Χρησιμοποιούνται ή σε ανταρτοπολέμους ή σε άτακτες δυνάμεις, ή σε πληθυσμό ή προβοκατόρικα. Κατά την άποψη μου, δεν βλέπω κάποιον ουσιαστικό λόγο να χρησιμοποιήσει αυτήν την στιγμή ο Πούτιν χημικά. Όσον αφορά τα πυρηνικά, τα πυρηνικά έχουν ένα μεγάλο ζήτημα. Ακόμα και τα τακτικά. Ότι απαγορεύουν την χρήση του χώρου, όχι μόνο στον αντίπαλο αλλά και στη δική σου πλευρά» είπε χαρακτηριστικά.