Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών offshore, γιοτ, ιδιωτικών τζετ και πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο, την Τοσκάνη και τη Γαλλική Ριβιέρα) συνδέονται με 35 ολιγάρχες και Ρώσους αξιωματούχους που φέρονται να έχουν καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν .

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, το πρότζεκτ ιχνηλάτησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, εμπνεύστηκε από ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παραμένει στη φυλακή και θα καταγράψει περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων Ρώσων εκτός της πατρίδας του. Σημειώνεται ότι, όσοι έχουν αναλάβει την καταγραφή της περιουσίας, έχουν στοιχεία που «δείχνουν» ότι ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες.

Τι βρέθηκε

Σύμφωνα με το «Russian Asset Tracker» λοιπόν, εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ανιχνευτεί:

  • Είκοσι έξι περιουσιακά στοιχεία που φαίνονται να συνδέονται με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος φέρεται να είναι ο αγαπημένος βιομήχανος του Πούτιν. Σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται ένα ξενοδοχείο στις αυστριακές Άλπεις, μετοχές, ένα σούπερ γιοτ κι ένα πλοίο 60 μέτρων με ελικοδρόμιο, επαύλεις στο Παρίσι, την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη αλλά και τέσσερις βίλες στη Σαρδηνία.
  • Δύο ιδιωτικά τζετ που σχετίζονται με τον Ίγκορ Σουβάλοφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και νυν πρόεδρο της κρατικής εταιρείας ανάπτυξης.
  • Ο Σουβάλοφ φέρεται να διαθέτει επίσης τρεις επαύλεις, συνολικής αξίας περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστρία, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Εταιρείες ακινήτων που συνδέονται με τις οικογένειες των Νικολάι Τοκάρεφ, του προέδρου της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας αγωγών «Transneft», καθώς και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι εταιρείες του Τοκάρεφ φαίνεται να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα στο νησί της Κροατίας Lošinj, ενώ στην εταιρεία του Πεσκόφ ανήκει ένα πανάκριβο διαμέρισμα στο Παρίσι με θέμα τον Σηκουάνα.