Eπίθεση χάκερ ισχυρίζεται πως δέχτηκε η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, έπειτα από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις απώλειες της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Komsomolskaya Pravda παραβιάστηκε τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι χάκερ να δημοσιεύσουν μία ψευδή ιστορία για τους θανάτους Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία, τους οποίους υπολόγισαν να είναι κάτι λιγότερο από 10.000, και συγκεκριμένα 9.861 στρατιώτες.

Όπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Γκαμόφ, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Κρεμλίνο, το άρθρο ήταν ψεύτικο και διαγράφηκε μετά από λίγα λεπτά.


Την ίδια στιγμή, το Reuters αναφέρει ότι ο Γκαμόφ έδωσε την εξήγηση για την ιστορία, την οποία δημοσίευσαν πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη του Κρεμλίνου, αφού ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να εντείνει το μυστήριο γύρω από τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση.

Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ.

Πιθανότατα, γι’ αυτό και λίγο αργότερα αποσύρθηκε.

Αν πράγματι το εν λόγω δημοσίευμα ήταν αληθές, επιβεβαιώνεται το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.

Σχετικά με τις ανθρώπινες απώλειες, το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής μία ακριβή εικόνα αναφορικά με το πόσοι Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης.