Μπορεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία να συνεχίζονται, ωστόσο δεν διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος. Την ίδια ώρα όμως προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη στάση της Μόσχας και σχετίζεται με το αν τελικά σκοπεύει πράγματι να συμφωνήσει σε κάτι ουσιωδώς ή απλώς ελίσσεται για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ζελένσκι δείχνει να αξιοποιεί τον χρόνο, είτε για να επιτρέψει στη Δύση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Πούτιν, είτε για να οργανώσει καλύτερα την άμυνά του, ακόμα και να αντεπιτεθεί για να σπάσει την πολιορκία του Κιέβου, όπως δήλωσε τη νύχτα η στρατιωτική διοίκηση της πόλης.

Στο στόχαστρο η Οδησσός

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με τις ρωσικές δυνάμεις να επιμένουν στον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα, στοχεύοντας στον έλεγχο και της Οδησσού.

Βολές στις ΗΠΑ από την Κίνα

Όσο ο πόλεμος διαρκεί και δεν προκύπτει οποιαδήποτε λύση, η κρίση διαχέεται στην παγκόσμια κοινότητα με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ουάσιγκτον επιμένει να χαρακτηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο εγκληματία πολέμου, με το Κρεμλίνο να απαντά σε ανάλογο ύφος, ενώ χθες ξέσπασε απρόσμενα και ένα μέτωπο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι ετοιμάζεται να στηρίξει στρατιωτικά τη Μόσχα και το Πεκίνο να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Μπάιντεν για το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Μυστήριο με τις διαπραγματεύσεις

Οι συζητήσεις για την εξεύρεση μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται καθ’ όλη την εβδομάδα, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά πολλοί δυτικοί παράγοντες αρχίζουν να αμφιβάλουν εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει στην ειρηνευτική προσπάθεια, καθώς βλέπουν ότι η Μόσχα στέλνει κι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στις εμπόλεμες ζώνες.

Η Γαλλία κατηγόρησε στη Μόσχα ότι υποκρίνεται στις συζητήσεις, ενώ η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας για παράδειγμα έχει εκφράσει το φόβο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι παρά ένα «παιχνίδι παραπλάνησης» από τον Πούτιν, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί.

Όσο ο Ζελένσκι απορρίπτει τις προτάσεις για αλλαγή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνίας, αφού το Κρεμλίνο επιδιώκει να κατοχυρώσει την υπεροχή του στο πεδίο, ελέγχοντας όλο και περισσότερα εδάφη και με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει τους όρους μίας λύσης.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωναν την Πέμπτη ότι σε κάθε περίπτωση παραμένει «πολύ μεγάλο το χάσμα» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Πάντως στις δημόσιες δηλώσεις, η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι «η Ρωσία είναι πιο έτοιμη για συμφωνία από ό,τι η Ουκρανία». «Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.