Ο Ανατόλι Τσουμπάις, «αρχιτέκτονας» των μετασοβιετικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ρωσίας, παραιτήθηκε από το πόστο του ως ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου και φεύγει από τη Ρωσία, ανέφερε πηγή στο Reuters, στην πιο «υψηλού προφίλ» διαμαρτυρία Ρώσου αξιωματούχου ως τώρα ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο 66χρονος Τσουμπάις είχε διατελέσει προσωπάρχης του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν. Όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο πηγή ενήμερη για το θέμα, παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Πούτιν για τους δεσμούς με διεθνείς οργανισμούς. Είχε αναλάβει τη θέση με αποστολή την «επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης» το 2020, λίγο μετά την παραίτησή του από την κορυφή της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας RUSNANO, στην οποία ήταν από το 2008.

Η εν λόγω πηγή δεν είπε γιατί αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Όταν του ζητήθηκε σχόλιο από δημοσιογράφο του Reuters, ο Τσουμπάις έκλεισε το τηλέφωνο.

Πολλοί Ρώσοι κατηγορούν τον Τσουμπάις ότι επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα από μεγιστάνες να γίνουν πάμπλουτοι χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990, ενώ εκατομμύρια Ρώσοι έμεναν στη φτώχεια λόγω της οικονομικής κατάρρευσης και της κρίσης. Τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να ζητά οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους φιλελεύθερους που σχετίζονταν με τη ρωσική κυβέρνηση.

Το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές, λέει ότι ο Τσουμπάις παραιτήθηκε λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως υπογραμμίζεται, είναι ένας από τους λίγους οικονομικούς μεταρρυθμιστές της δεκαετίας του 1990 που παρέμειναν στην κυβέρνηση Πούτιν και είχε διατηρήσει στενούς δεσμούς με δυτικούς αξιωματούχους. Ήταν αυτός που έδωσε στον Πούτιν την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά καλωσόρισε την άνοδό του στην εξουσία. Επί Πούτιν ανέλαβε κορυφαία πόστα σε μεγάλες κρατικές εταιρείες μέχρι που ο Ρώσος πρόεδρος τον όρισε ειδικό απεσταλμένο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.