Σχεδόν όλη η πόλη του Ιρπίν στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου.

Υπενθυμίζεται πως η πόλη αυτή έχει γίνει πεδίο σφοδρών μαχών τις τελευταίες εβδομάδες και νωρίτερα τον Μάρτιο απομακρύνθηκαν από εκεί χιλιάδες κάτοικοι.
Το Ιρπίν βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, πέρα από τα συντρίμμια μιας γέφυρας που ανατινάχθηκε από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε σε δημοσιογράφους πως οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή του Ιρπίν, αλλά και στην πόλη Μακαρίβ, δυτικά του Κιέβου. Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν το σχέδιο περικύκλωσης του Κιέβου».

Ο δήμαρχος, είπε επίσης ότι σημειώθηκαν επιθέσεις στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης, ενώ τόνισε πως «δεν θα μπουν ποτέ στο Κίεβο».

Σχετικά με τον ισχυρισμό της Ρωσίας πως το εμπορικό κέντρο που χτυπήθηκε νωρίτερα ήταν αποθήκη πυρομαχικών, ο Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο για «προπαγάνδα».

Οι αναφορές αυτές του δημάρχου της ουκρανικής πρωτεύουσας ευθυγραμμίζονται με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες κάνουν λόγο για μια ανατροπή της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, με τον ουκρανικό στρατό να έχει περάσει -σε κάποια σημεία- στην αντεπίθεση.

Νέα πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου

Στο μεταξύ, λίγη ώρα νωρίτερα, νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Κίεβο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, σε μια συνοικία στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ο εχθρός συνεχίζει να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Όπως έγινε γνωστό, το θύμα είναι γυναίκα δημοσιογράφος, που βρισκόταν στο σημείο για να καλύψει τις εξελίξεις. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.