Η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία για να απαιτήσει την παράδοση μαχητικών F-35 και πυραύλων Patriot, από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σε επιστολή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ζητάει από τη Δύση να «τηρήσει τη συμφωνία της», κατά τη γνώμη του, και να τις παραδώσει τους παραπάνω εξοπλισμούς.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ήταν πιθανή μια συμφωνία η οποία προέβλεπε να παραδώσει η Τουρκία στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα S-400, που είχε προμηθευτεί από τη Ρωσία. Λόγω ακριβώς αυτής της προμήθειας, η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35, καθώς παραβίασε τους όρους του ΝΑΤΟ περί αγοράς εξοπλισμών από τη Ρωσία.

Στην επιστολή του ο Φαχρετίν Αλτούν αναφέρει ωστόσο ότι η χώρα αποβλήθηκε «παράνομα» από το εν λόγω πρόγραμμα, για «πολιτικούς λόγους» και κατηγορεί τις ΗΠΑ που δεν τις είχα παράσχει νωρίτερα τους πυραύλους Patriot.

Ζητάει, δε, να παραδωθούν στην Τουρκία «χωρίς προϋποθέσεις» τα F-35 και οι Patriot, καθώς «είναι ευθύνη της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία».