Ο κλοιός κρατικής λογοκρισίας σφίγγει στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά την απόφαση για απαγόρευση του Google News, η οποία κατηγορείται από το Κρεμλίνο ότι επιτρέπει την πρόσβαση σε δήθεν fake news για την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ειδησεογραφική υπηρεσία της Alphabet επιβλήθηκε φραγή από τη ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor με εντολή του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στην εφαρμογή και τον ιστότοπο του Google News στη Ρωσία και ότι αυτό δεν οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα από πλευράς μας» ανακοίνωσε η Google σύμφωνα με το Reuters.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε τις υπηρεσίες ενημέρωσης όπως το News προσβάσιμες για το κοινό της Ρωσίας όσο γινόταν περισσότερο».

Όπως υποστήριξε η Roskomnadzor, «Η εν λόγω αμερικανική υπηρεσία ειδήσεων προσέφερε πρόσβαση σε πολυάριθμα δημοσιεύματα που περιείχαν παραπλανητικές πληροφορίες υψηλής σημασίας σχετικά με την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας».

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ψήφισε νόμο που τιμωρεί με κάθειρξη έως 15 ετών τη μετάδοση πληροφοριών που έρχονται σε αντίθεση με τα κρατικά ρωσικά μέσα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν το νόμο κάνοντας λόγο για «ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ».