Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι επιβάλλουν οι ΗΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρο δεκάδες ρωσικές αμυντικές εταιρίες, εκατοντάδες μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, την ώρα που η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, εξέδωσε οδηγία στην ιστοσελίδα του προειδοποιώντας ότι στις συναλλαγές που έχουν σχέση με χρυσό και που εμπλέκουν τη Ρωσία μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές σε μια κίνηση που αποσκοπεί να σταματήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

«Ο στόχος μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια από τη Ρωσία που κάποτε απολάμβανε ως συμμετέχουσα στη διεθνή οικονομική τάξη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο πακέτο κυρώσεων είναι ένα ακόμη που επιβάλλεται εις βάρος της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, έχουν ήδη επιβάλλει αρκετά, τα οποία στοχεύουν τους μεγαλύτερους δανειστές της Ρωσίας, από τότε που τα στρατεύματα της χώρας εισέβαλαν στην Ουκρανία, πριν από περίπου ένα μήνα. Από τη μεριά της, η Μόσχα αποκαλεί την επίθεση «ειδική επιχείρηση» για να αφοπλίσει και να αποναζιστικοποιήσει τον γείτονά της.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι θα αντιμετωπίσει ταχείες και σοβαρές συνέπειες, εάν εισβάλει στην Ουκρανία και ότι θέτουν σε ισχύ αυτή την απειλή. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τιμωρητικό πληθωρισμό και οικονομικά δεινά που θα την εκτοπίσουν από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

«Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σύντομα οξεία έλλειψη ιδεών, ταλέντων, και τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί στον 21ο αιώνα και ο Πούτιν θα μείνει με μια στρατηγική αποτυχία από δικό του φταίξιμο», δήλωσε ο αξιωματούχος.