Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε! Θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησής μας θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα, νέες κυρώσεις σε περισσότερα από 400 άτομα και οντότητες που «τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή», συμπεριλαμβανομένων 300 μελών του ρωσικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

«Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένο από ό,τι είναι σήμερα» δήλωσε ο Μπάιντεν και συμπλήρωσε: «Ο Πούτιν υποστήριζε τη διάσπαση του ΝΑΤΟ... ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη συνοχή. Ο Πούτιν εισπράττει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκόπευε ως συνέπεια της επίθεσης στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να απομακρυνθεί από τη G20 - ένα θέμα που έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε.

Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, είπε, καθώς και στην επιβολή «του πιο σημαντικού καθεστώτος οικονομικών κυρώσεων που έχει υπάρξει ποτέ» για να «σακατευθεί» η οικονομία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε: «Του κατέστησα σαφείς. Δεν απείλησα, αλλά του κατέστησα σαφείς για να βεβαιωθώ, τις συνέπειες του να βοηθήσει τη Ρωσία».