Πλάνα από συμπλοκή που σημειώθηκε στην Ουκρανία στις αρχές της εβδομάδας και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν μία ασυνήθιστη ομάδα μαχητών. Ο λόγος για Τσετσένους εθελοντές οι οποίοι πολεμούν μαζί με τους Ουκρανούς εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

 Το CNN κατάφερε να εντοπίσει γεωγραφικά αλλά και να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας στρατιώτης να ανοίγει πυρ με ένα RPG εν μέσω πυρών, στο χωριό  Velyka Dymerka, το οποίο βρίσκεται 18 μίλια βορειοανατολικά του Κιέβου.

 Αυτή δεν είναι η μόνη απόδειξη ότι οι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία. Χθες Τετάρτη, ο Ραμζάν Καντίροφ δημοσίευσε ένα βίντεο με μονάδες της Τσετσενίας που εμπλέκονται σε οδομαχίες με τις ουκρανικές δυνάμεις ν στην υπό πολιορκία Μαριούπολη. Μάλιστα σε σχόλιο  του στο Telegram, καυχήθηκε ότι ο Τσετσένος διοικητής που φαίνεται στο πλάνο να δίνει συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα Izvestiya, είχε διατηρήσει ηρωική ηρεμία κάτω από τα πυρά.

 «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μια οβίδα από τανκ έπεσε στο πενταόροφο κτίριο πίσω από την πλάτη του ανυποψίαστου Τιμούρ Ιμπρίεφ και εξερράγη. Ένα θραύσμα χτύπησε έναν από τους μαχητές, αλλά κόλλησε σε μια ζώνη όπλου. Η κάμερα απαθανάτισε την εντυπωσιακή ηρεμία και αυτοσυγκράτηση του αγαπητού μου αδελφού Τιμούρ. Δεν πτοήθηκε, δεν έκανε την πάπια. Είστε περήφανοι ψυχροί και γενναίοι μαχητές!», ήταν το σχόλιο του Καντίροφ.

  Όπως υπογραμμίζει το CNN το Telegram χρησιμοποιείται από τον Καντίροφ ως μέσο προπαγάνδας. Από τη στιγμή που ξέσπασε η ρωσική εισβολή ο ηγέτης της Τσετσενικής Δημοκρατίας δημοσιεύει διάφορα βίντεο από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων στα όποια εξυμνεί  την ανδρεία που επιδεικνύουν οι Τσετσένοι στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου. Ακόμη ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στην Ουκρανία και συγκεκριμένα λίγο έξω από το Κίεβο. Οι ισχυρισμοί του αμφισβητήθηκαν από Ουκρανούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα ο Καντίροφ να προχωρήσει σε οργισμένες αναρτήσεις στο Telegram.

 Λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου προέτρεψε το ρωσικό στρατό να «βγάλει τα γάντια» και να προχωρήσει σε επέκταση της επίθεσης στα ουκρανικά εδάφη.  «Ήρθε η ώρα να λάβουμε μια συγκεκριμένη απόφαση και να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας προς όλες τις κατευθύνσεις και τα εδάφη της Ουκρανίας. Εγώ ο ίδιος έχω αναπτύξει επανειλημμένα τακτικές και στρατηγικές κατά των τρομοκρατών, έχω συμμετάσχει σε μάχες. Σύμφωνα με τη δική μου κατανόηση, οι τακτικές που επιλέχθηκαν στην Ουκρανία είναι πολύ αργές. Διαρκούν πολύ και, κατά την άποψή μου, δεν είναι αποτελεσματικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο υπάρχουν πολλά επίπεδα ειρωνείας. Και αυτό διότι οι εικόνες των καταστροφών στη Μαριούπολη θυμίζουν το Γκρόζνι που ισοπεδώθηκε σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Άλλωστε όπως αναφέρει το CNN ο Καντίροφ προτού αλλάζει στρατόπεδο ήταν αντάρτης και πολεμούσε έναντίον της Ρωσίας.