Mεγάλες είναι οι αλλαγές που αναμένεται να λάβουν χώρα στην μάχη ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν δυτικοί αναλυτές.

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο, τη στιγμή που ο Βρετανός αντιπτέραρχος Μικ Σμιτ, αμυντικός ακόλουθος του Λονδίνου στην Ουάσιγκτον, μετέφερε πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών που ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πιθανότατα ανακαταλάβει δύο πόλεις δυτικά του Κιέβου.

«Είναι πιθανό ότι οι επιτυχείς αντεπιθέσεις της Ουκρανίας θα διαταράξουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν τη δική τους επιθετική τακτική προς το Κίεβο» τόνισε ο Σμιτ, σύμφωνα με τον Guardian.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι πλέον περνάει στην επίθεση για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, όπως από τα βόρεια του Κιέβου. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν αρκετούς πόρους για να συνεχίσουν την επίθεσή τους.

Βρετανικές πηγές: Οι Ουκρανοί πλέον πλήττουν ρωσικούς «στόχους υψηλής αξίας»

Παράλληλα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, πλέον η Ουκρανία πλήττει «στόχους υψηλής αξίας», γεγονός που αναγκάζει τις ρωσικές δυνάμεις να αναδιανείμουν τους πόρους τους για να υπερασπιστούν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους. Η ίδια πηγή ανέφερε ενδεικτικά τις επιθέσεις σε ένα αποβατικό πλοίο και σε αποθήκες πυρομαχικών στο Μπερντιάνσκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να στοχεύουν σε σημεία – κλειδιά σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Έτσι εκτιμούν, ο ρωσικός στρατός θα αναγκαστεί να δώσει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των γραμμών ανεφοδιασμού και θα καθυστερήσει τον αναγκαίο ανεφοδιασμό των δυνάμεων.

«Αυτό θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και θα βλάψει περαιτέρω το ήδη μειωμένο ηθικό» τονίζουν οι Βρετανοί.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 09:00, το υπουργείο ανέφερε με νέα ενημέρωσή του τόνισε σε νέα ενημέρωσή του πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Η τελευταία ενημέρωση των βρετανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει:

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο Hostomel.

Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας οι Ρωσικές Δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ καθώς επιδιώκουν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό με την πρόοδό τους να επιβραδύνεται από υλικοτεχνικά ζητήματα και την ουκρανική αντίσταση.