Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
lagarde_empistosyni_ellada
Διεθνή

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού λόγω του πολέμου

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 2,3% το 2022 εξαιτίας του πολέμου,

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό.

Ειδικότερα, η ίδια τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί ακόμη και αν η Τράπεζα αυξήσει τον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 2,3% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.