Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε στη Daily Mail, μία ομάδα Τσετσένων μαχητών φαίνεται να πυροβολεί ακατάπαυστα και μάλιστα με βαρύ οπλισμό προς κτήρια κατοικιών στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι ένοπλοι πηγαίνουν πόρτα-πόρτα, ενώ την ίδια στιγμή τα σπίτια είναι κατά κύριο λόγο εγκαταλελειμμένα.

Ο Τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ μοιράστηκε το εν λόγω βίντεο. Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε, ένοπλοι Τσετσένοι φαίνονται να πανηγυρίζουν καθώς η κάμερα στρέφεται για να δείξει τα «κούφια κελύφη» των κατεστραμμένων πολυκατοικιών. Οι στρατιώτες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής υψώνουν τις γροθιές τους προς τον φακό και ακούγονται να φωνάζουν "Allahu akbar", ο Θεός είναι μεγάλος.

Στο κανάλι του στο Telegram, ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του «καθάρισαν το έδαφος των ναζί», και μ' αυτόν τον τρόπο επανέλαβε τη γραμμή προπαγάνδας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε το βίντεο


Σχεδόν 2.500 οι νεκροί άμαχοι

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τουλάχιστον 2.400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πόλη-λιμάνι και εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ακόμα και 20.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε το Σάββατο ότι μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία για τις επιλογές εκκένωσης των αμάχων, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο Μακρόν μίλησε για ένα τολμηρό σχέδιο με την Τουρκία και την Ελλάδα για την εκκένωση «όλων όσοι επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη», προσθέτοντας ότι θα το συζητήσει σύντομα με τον Πούτιν.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες στο κέντρο της.

Ο Καντίροφ ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του είχαν διαπεράσει την ουκρανική άμυνα για να καταλάβουν το δημαρχείο της Μαριούπολης, υψώνοντας τη ρωσική σημαία. Όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύτηκε και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επέμειναν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να λεηλατήσει τη Μαριούπολη "χωρίς επιτυχία".

Το βίντεο του Καντίροφ, ένας χαμογελαστός μαχητής με γυαλιά ηλίου γυρνά την κάμερά του για να δείξει τη σκηνή της καταστροφής γύρω του με ύφος για selfie βίντεο. Οι Τσετσένοι στρατιώτες έχουν ενσωματωθεί στην Εθνική Φρουρά της Ρωσίας και πολεμούν στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Ομάδα μαχητών του Καντίροφ φέρεται να εστάλη με εντολή δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ομάδα φέρεται να εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Εικόνες από τη Μαριούπολη, όπου ζούσαν 400.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο, δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια, καμένα οχήματα και επιζώντες σε κατάσταση σοκ να ψάχνουν για προμήθειες. Οι κάτοικοι έχουν θάψει τα θύματα σε αυτοσχέδιους τάφους καθώς το έδαφος ξεπαγώνει. «Είναι τρομακτικό, δεν ξέρω πώς θα επιβιώσουμε», δήλωσε μια ηλικιωμένη κάτοικος στο Reuters, αρνούμενη να πει το όνομά της. «Ξαπλώνουμε στο έδαφος, ελπίζοντας ότι δεν θα μας βομβαρδίσουν. Κοιτάξτε πόσα πτώματα έχουμε θάψει γύρω από το κτήριο».