Ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις κλάπηκαν από εργαστήριο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στο χάος που επικράτησε κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρρανία.

Πρόκειται για κομμάτια ραδιενεργών αποβλήτων από το πυρηνικό ατύχημα του 1986 και ραδιοϊσότοπα που χρησιμοποιούνται για το καλιμπράρισμα οργάνων, αποκάλυψε μιλώντας στο Science ο Ανατόλι Νοσόφσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου για Προβλήματα Ασφάλειας Πυρηνικών Σταθμών στο Κίεβο.

Το εργαστήριο παρακολούθησης ραδιενέργειας λεηλατήθηκε από αγνώστους στο χωριό του Τσερνόμπιλ, ανέφερε. Εκεί βρίσκεται και ένα ανεξάρτητο εργαστήριο του Ινστιτούτου με ακόμα πιο επικίνδυνα υλικά όπως «ισχυρές πηγές ακτινοβολίας γάμμα και νετρονίων» και ραδιενεργά απόβλητα, των οποίων «η τύχη αγνοείται», καθώς ο Νοσόσφκι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου.

Παραμένει άγνωστο σε ποια χέρια κατέληξαν τα κλεμμένα ραδιενεργά υλικά. Ο φόβος είναι ότι θα μπορούσαν να αναμειχθούν με συμβατικά εκρηκτικά για τη δημιουργία «βρόμικων βομβών» που θα μόλυναν με ραδιενέργεια μεγάλες εκτάσεις.