Με την οργή αγανακτισμένων πολιτών που υποφέρουν από την αύξηση των τιμών και αγωνιούν για την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, ήρθε αντιμέτωπος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης στη Ντιζόν.

Όταν έφτασε η στιγμή να ρωτήσουν τον Πρόεδρο τι θα γίνει με τις αυξήσεις κι ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ο Μακρόν… σήκωσε τα χέρια ψηλά, λέγοντας τους ότι δεν έχει «μαγικές απαντήσεις».

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα, όμως εν μέσω προεκλογικής περιόδου καθώς είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ο Μακρόν προτίμησε την ειλικρίνεια και όχι την πολιτική διπλωματία.

 Ειδικότερα, στο παραδοσιακό προπύργιο της γαλλικής Αριστεράς πολλοί τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, ορισμένοι πήγαν να τον συναντήσουν για να τραβήξουν selfies μαζί του, αλλά δεν έλειψαν και εκείνοι που είχαν μόνον παράπονα να πουν και να διαμαρτυρηθούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

 «Ελάτε στη θέση μιας κανονικής γαλλικής οικογένειας, είναι τρομερό», είπε ένας άντρας που πλησίασε τον Μακρόν την ώρα που αντάλλασε χειραψίες με ντόπιους καθ’ οδόν για μια δημόσια συζήτηση με αξιωματούχους και εργαζόμενους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

 «Είναι πολύ δύσκολο πλέον να κάνουμε τα ψώνια μας, να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ μας. Έπαιρνα κάποτε αξιοπρεπή μισθό, μπορούσα να πάω διακοπές, να κάνω αποταμιεύσεις, αλλά όχι πια. Έγινε ένας φτωχός εργαζόμενος», συνέχισε.

 Ο διάλογος αυτός συνοψίζει το παράδοξο αυτών των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία όπου λιγότερο από δύο εβδομάδες από τον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου ο πόλεμος στην Ουκρανία σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών δικτύων, αλλά οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να νοιάζονται περισσότερο για τις θέσεις εργασίας, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, προβλήματα που επέτεινε η ρωσική εισβολή. Στον β΄γύρο της 24ης Απριλίου ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει πιθανότητα την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που έχει αναγάγει σε ένα από τα μείζονα ζητήματα της προεκλογικής της καμπάνιας το κόστος διαβίωσης.

 Μακρόν: «Δεν έχω μαγικές απαντήσεις»

Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε στον άνδρα που του παραπονέθηκε ότι δεν έχει «μαγικές απαντήσεις». Η αύξηση των τιμών είναι τραγική για τη μεσαία τάξη, είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνησή του έχει διαθέσει κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ για να προστατέψει τους Γάλλους καταναλωτές από την καλπάζουσα ακρίβεια και ιδιαίτερα τις αυξήσεις στην ενέργεια.

 «Δείτε για παράδειγμα τι κάναμε με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν δεν είχαμε λάβει μέτρα ο λογαριασμός σας δεν θα είχε απλώς αυξηθεί όπως εκείνος του φυσικού αερίου, θα είχε διπλασιαστεί», τόνισε.

 Ο Μακρόν κατηγορείται από αντιπάλους του τα τελευταία 24ωρα ότι αποφεύγει την προεκλογική καμπάνια και χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πρόσχημα για να μην αντιπαρατεθεί μαζί τους σε ντιμπέιτ. Κι ενώ οι εκείνοι τα δίνουν όλα σε μια εκστρατεία που επισκιάζεται από εξωτερικές εξελίξεις, οι συνεργάτες του Γάλλου προέδρου έδιναν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του καταπονημένου, αξύριστου Μακρόν με μπλουζάκι των Γάλλων αλεξιπτωτιστών από το Ελυζέ – με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι αντιγράφει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι για να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του.

 Εξάλλου ο Μακρόν περίμενε μέχρι πρόσφατα για να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του και οι προεκλογικές του εμφανίσεις είναι ισχνές. Μολαταύτα παραμένει φαβορί με τις σφυγμομετρήσεις να του δίνουν 28% έναντι 20% της Λεπέν στον πρώτο γύρο και άνετη νίκη με 58% στο δεύτερο γύρο. Ο γερουσιαστής του κόμματος του Μακρόν, Φρανσουά Πατριά, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Γάλλου προέδρου να εστιάσει αυτή την περίοδο στη διεθνή επικαιρότητα και να μη μετάσχει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντιπάλους του ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών: «Ντιμπέιτ δεν είναι να μάχεσαι με άλλους δέκα υποψηφίους σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Το πραγματικό ντιμπέιτ είναι μεταξύ του υποψηφίου και του γαλλικού λαού. Καταθέτει τις προτάσεις του στο τραπέζι κι εκείνοι αποφασίζουν».

 Το σχέδιο Μακρόν για τη γαλλική οικονομία

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας από τη Ντιζόν τονίζοντας ότι μπορεί το φάρμακό του για τη γαλλική οικονομία να είναι πικρό, αλλά είναι εκείνο που θα τη σώσει: «Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 ίσως κερδίσουμε τη μάχη της πλήρους απασχόλησης», είπε -μια σαφής αναφορά στην πτώση πέρυσι του ποσοστού της ανεργίας στο 7,4%, το χαμηλότερο εδώ και 14 χρόνια. «Αυτό είναι εφικτό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες κι είναι καλό για την αγοραστική δύναμη, επειδή εκείνοι που δεν έχουν δουλειές είναι που δυσκολεύονται περισσότερο να τα βγάλουν πέρα», πρόσθεσε.

 Μετά από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» , την πανδημία και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Μακρόν επανέρχεται στις προεκλογικές του δεσμεύσεις στην περικοπή φόρων, τη δημιουργία πλούτου, τις μαζικές επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της απασχόλησης και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Την ίδια ώρα οι αντίπαλοί του τάζουν λαγούς με πετραχήλια, με τον νεοκομμουνιστή υποψήφιο Ζαν Λυκ Μελανσόν να υπόσχεται κατώτατο μηνιαίο μισθό 1.400 ευρώ και την ακροδεξιά Λεπέν να δεσμεύεται για μείωση των φόρων επί των καυσίμων για να βοηθήσει τα γαλλικά νοικοκυριά. Αν και σε ποιο ποσοστό θα πείσουν όλα αυτά τους Γάλλους ψηφοφόρους θα φανείς στις κάλπες.