Η Ρωσία επιβεβαιώνει τις όποιες επιφυλάξεις της Δύσης για υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, καθώς οι ρώσοι στρατιώτες συνέχισαν τους βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα ουδεμία αποκλιμάκωση στις εχθροπραξίες διαπιστώνουν αξιωματούχοι στην Ουκρανία παρά τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για μείωση του αριθμού των στρατευμάτων τους και των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

 «Όλη νύχτα» βομβάρδιζαν οι ρωσικές δυνάμεις με αεροπορικές επιθέσεις και βολές πυροβολικού το Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιάτσεσλαβ Τσαούς μέσω του Telegram, σημειώνοντας ότι επλήγησαν πολιτικές υποδομές κι ότι η πόλη παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

 «Η “μειωμένη δραστηριότητα” του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», συνέχισε. Η πόλη των 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, δεν έχει πλέον «δίκτυα επικοινωνίας και δεν μπορούμε πλέον να τα επισκευάσουμε», πρόσθεσε.

  Μετά την Μαριούπολη στον νότο, η Τσερνίχιβ είναι η πόλη που έχει δεχθεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο δήμαρχός της, Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε χθες ότι 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άμαχοι.

 «Προς το παρόν δεν μπορούμε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι Ρώσοι μειώνουν την ένταση των εχθροπραξιών προς την κατεύθυνση του Κιέβου και της Τσερνίχιβ», επιβεβαίωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

 Νέοι βομβαρδισμοί γύρω από το Κίεβο

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα στη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

 «Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», σημείωσε ο Ποβορόζνικ.

 Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο.

 Ρωσικές μονάδες επιστρέφουν στη Λευκορωσία

Ορισμένες ρωσικές μονάδες επέστρεψαν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία μετά τις σφοδρές απώλειες που υπέστησαν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

 Όπως σημειώνει στην τελευταία αναφορά του για τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, οι ρωσικές μονάδες θα χρειαστεί να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία σε μια ένδειξη των προβλημάτων επιμελητειακής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

 Ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα στην ανατολική και νότια Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

  Ο Αρεστόβιτς σημείωσε αναφορικά με τη Μαριούπολη, ότι μαίνονται σφοδρές οδομαχίες στην πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι η μισή πόλη έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιφέρειας Μικολάγιφ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης γύρω από την κατεχόμενη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα και σε ολόκληρη την περιφέρεια.

 «Δεν χαλαρώνουμε, εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας», σημείωσε ο Κιμ.

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ρωσικό πύραυλο να πλήττει το κτίριο της τοπικής διοίκησης στο Μικολάγιφ.

 

 Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν στη ρωσική επίθεση.

 Στο μεταξύ στη δυτική Ουκρανία, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χμελνίτσκι δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

 Ο Σέρχι Χαμάλιι δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι "εντοπίστηκαν" φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.

 Το Κρεμλίνο δεν βλέπει πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

Οι ελπίδες για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών φαίνονται να εξανεμίζονται. Στην τελευταία ενημέρωσή του για τις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες το Κρεμλίνο λέει ότι δεν έχει παρατηρήσει κάτι υποσχόμενο, που θα άνοιγε το δρόμο για κατάπαυση του πυρός και λήξη του πολέμου.

 ΄Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπάρχει μια μακρά περίοδος δουλειάς να γίνει. Ωστόσο, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ουκρανία κατέθεσε εγγράφως τους όρους της για τερματισμό της σύρραξης. Τόνισε δε ότι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

 Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησε κάποια επιφυλακτική αισιοδοξία μετά τη δέσμευση της Ρωσίας για «δραστική περικοπή» της στρατιωτικής της δραστηριότητας γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ. Ωστόσο, δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι, διατηρούν έντονες επιφυλάξεις, πόσω μάλλον που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν απτόητες τις επιθέσεις τους.