Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ονομασία περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως προσδίδεται από την πλευρά της Ρωσίας, πρωτοστατούν στα εγχώρια ρωσικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, ισχύουν «στενοί» περιορισμοί για τις ειδήσεις που μεταδίδονται στη χώρα ενώ η πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα ανεξάρτητα δημοσιογραφικά Μέσα είναι είτε εντελώς μπλοκαρισμένη, είτε με περιορισμούς. Παράλληλα, παρατηρείται και αυτολογοκρισία.

Η επίσημη κρατική τηλεόραση TV Rossiya 1,το κρατικά ελεγχόμενο Channel One και το NTV που ανήκει στα ΜΜΕ της Gazprom, φιλοξένησαν αναλυτικά θέματα που πάνω – κάτω αναπαρήγαγαν το ίδιο αφήγημα και παρόμοια επιχειρήματα.

Η σύνοψη του BBC για το πώς καλύφθηκαν κεντρικά θέματα του πολέμου

  • Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, είπε ότι γίνεται μια σχεδιασμένη ανασυγκρότηση δυνάμεως στα περίχωρα του Κιέβου και του Τσερνίχιβ και πως η πρώτη φάση της επιχείρησης έχει επιτύχει τους στόχους της, οι οποίοι ήταν «να πλήξει την ικανότητα του αντιπάλου να επιχειρεί, χωρίς να πλήξει πόλεις μεταξύ των οποίων και το Κίεβο». Πρόσθεσε ότι τώρα οι δυνάμεις επικεντρώνουν στην «πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς».
  • Κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, η βασική ιδέα των ανταποκρίσεων ήταν ότι η Ουκρανία επιτέλους αναγκάστηκε να δεχθεί τις ρωσικές απαιτήσεις για τις οποίες η Μόσχα πιέζει εδώ και χρόνια. Ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι εμφανίστηκε στα δελτία να απαριθμεί τα εξής: καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ ή σε άλλη στρατιωτική ένωση, ουδέτερο καθεστώς, καμία ξένη βάση ή στρατεύματα στα ουκρανικά εδάφη, κανένα πυρηνικό ή άλλο όπλο μαζικής καταστροφής.
  • Τα ρωσικά ΜΜΕ απέδωσαν τα πλήγματα σε κτίρια κατοικιών και τους θανάτους αμάχων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σε πυραυλικές επιδρομές από Ουκρανούς νεοναζί. Ανέφεραν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι μαχητές συνεχίζουν να αναπτύσσονται και εδραιώνουν εδάφη, παρέχουν βοήθεια και αποκαθιστούν υπηρεσίες σε «ευγνώμονες» κατοίκους σε πόλεις που πρόσφατα καταλήφθηκαν.
  • Για την κάλυψη του πολέμου από τα δυτικά ΜΜΕ, το NTV και το Channel One μετέδωσαν αποσπασματικά ρεπορτάζ δυτικών μέσων για να αναδείξουν τη «φύση» των ουκρανικών δυνάμεων. Ανέδειξαν ιδιαίτερα ένα viral βίντεο που δείχνει Ρώσους αιχμαλώτους να δέχονται πυροβολισμους και να κακοποιούνται που προκάλεσε σοκ στο εξωτερικό και κέντρισε το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων, των New York Times.
  • Περισσότερα «στοιχεία» για τις ναζιστικές τάσεις της Ουκρανίας, παρουσίασε ομάδα ακαδημαϊκών που συστήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Παιδείας για να εξετάσει τα βιβλία ιστορίας που βρέθηκαν στα σχολεία που «απελευθερώθηκαν» στις πόλεις του Ντονμπάς. Πρόκειται για «πλύση εγκεφάλου», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κρατσόφ. «Όλο χρηματοδοτήθηκε – και αυτό αποδεικνύεται, από ξένα κράτη» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ και Δυτικές χώρες εξέδωσαν ειδικά κονδύλια αλλά και τους όρους που θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία».