Η Ρωσία κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν επίθεση σε ρωσικό έδαφος με ελικόπτερα, προκαλώντας επιδείνωση στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης για την κατάπαυση του πυρός, με την επίθεση σε δεξαμενές πετρελαίου στο Μπέλγκορντ να έχει εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους αποφεύγουν να τοποθετηθούν, καθώς σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του στρατού δεν επιβεβαίωσε, ούτε και διέψευσε ότι το κτύπημα στη ρωσική πόλη ήταν δικό τους.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεκσέι Αριστόβιτς κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει τι συνέβη στην επικράτειά της, λέγοντας πως «είναι υπεύθυνη γι' αυτό».

«Αυτοί είναι υπεύθυνοι να βρουν τι έχει συμβεί. Ίσως κάποιος κάπνισε σε λάθος σημείο ή κάτι άλλο. Ίσως ο ρωσικός στρατός έκανε σαμποτάζ, γιατί δεν θέλει να συμμετάσχει στην εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Δείτε το βίντεο από την έκρηξη


Δεν αρκεί ο ρωσικός στρατός για να μπει στο Κίεβο, εκτιμούν οι Ουκρανοί

Η αποχώρηση ενός μέρους των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν και των στρατηγών του. Για σχεδόν έναν μήνα, ένας τεράστιος όγκος ρωσικών στρατευμάτων έχει λάβει θέσεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ υπήρξαν και αναφορές για προσπάθειες των ειδικών δυνάμεων να εντοπίσουν και να «συλλάβουν» τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μέρος των ρωσικών δυνάμεων μετακινήθηκαν από τα περίχωρα του Κιέβου σε άλλες περιοχές, ο αριθμός τους ωστόσο παραμένει μεγάλος και ο κίνδυνος μίας εισβολής στο κέντρο της πρωτεύουσας κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει. Το ερώτημα που τίθεται στην παρούσα φάση, είναι το εξής: Είναι ικανές οι ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν μία εισβολή και να καταλάβουν το Κίεβο;

Στο παραπάνω ερώτημα απαντά εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εκτιμά ότι οι δυνάμεις που έχουν οι Ρώσοι στα προάστια του Κιέβου είναι μεγάλες, αλλά δεν αρκούν για να καταλάβουν την πόλη.

«Παρόλα αυτά, στο μέλλον δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί και ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να διατηρήσουμε τις άμυνές μας, ώστε να μην πέσει η πρωτεύουσα η χώρας. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά.