Η Ρωσία αποδέχθηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας, η οποία αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση, υποστήριξε ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια.

Ο Αραχάμια, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Πιθανότατα στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν, «κατά πάσα πιθανότητα» θα συναντηθούν στην Τουρκία, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Νταβίντ Αραχαμία, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας στην ουκρανική τηλεόραση, το Σάββατο.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Αραχαμία δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τηλεφώνησε χθες τόσο σε εμάς, όσο και στον Βλαντίμιρ Πούτιν και φάνηκε να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι είναι έτοιμοι να οργανώσουν μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».

«Δεν είναι γνωστή ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος, αλλά πιστεύουμε ότι ο τόπος, με μεγάλη πιθανότητα, θα είναι η Κωνσταντινούπολη ή η Άγκυρα», δήλωσε ο Αραχαμία.

Ερντογάν: «Μπορεί να υπάρξει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη»

Ο Τούρκος πρόεδρος, που επικοινώνησε πρώτα με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας, έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προθυμία του να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία και, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ενεργήσουν με βάση την κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο.

Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν επίσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη διαπραγματευτές από τη Μόσχα και το Κίεβο.

Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε στον πρόεδρο Πούτιν πως «οι θετικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες αναπτέρωσαν τις ελπίδες για την ειρήνη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τις δύο πλευρές να ενεργήσουν με βάση την κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο, σημείωσε ότι ήθελε ως επιστέγασμα να φέρει κοντά τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στη συνομιλία των δύο ηγετών, κατά την οποία «συζητήθηκαν ανθρωπιστικά θέματα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία του Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την υποστήριξή του στην εκκένωση τούρκων πολιτών και τουρκικών εμπορικών πλοίων από το πεδίο της μάχης».

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται, φέρεται να δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία, αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RIA, ο Πεσκόφ έδωσε συνέντευξη την τηλεόραση της Λευκορωσίας, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.