Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής, ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

«Δεν αρκεί»

Ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο διάγγελμά του είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως «δεν αρκεί» αυτό.

Θέλει, όπως είπε, να δουν οι ηγέτες της Ρωσίας πού οδήγησαν οι εντολές τους ενώ παράλληλα προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να πάνε στην Μπούτσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία.

ImgSrc-20-600x391

Νωρίτερα, έντονο ήταν το ξέσπασμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ρωσικές θηριωδίες που έγιναν στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, με τα νεκρά πτώματα να βρίσκονται πεσμένα στους δρόμους.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγραψε μάλιστα: «Μητέρες Ρώσων στρατιωτών δείτε τι μπ….α μεγαλώσατε», ενώ κατηγόρησε και τη Δύση, που δεν δέχθηκε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2018.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί η εισβολή, έτσι ώστε να μην έρθει η Ρωσία. «Μπούτσα, περιοχή Κιέβου. Τώρα. Ήρθε η Ρωσία», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος και προσθέτει: «Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπ… έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες».

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της πίσω από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπως ήταν πριν τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Από τότε, ανέφερε, πλην των καταστροφών, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί εκκένωσαν τα σπίτια τους, εν μέσω επιθέσεων από τη Ρωσία, ενώ αρκετοί παραμένουν στη χώρα.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάποιος με τον οποίο μπορεί να διαπραγματευτεί, ο Ζελένσκι σημείωσε :«Ως πρόεδρος, οφείλω να το κάνω. Κάθε πόλεμος πρέπει να τελειώνει». Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι θα βάλει στην άκρη τις προσωπικές του απόψεις και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, που καλούνται να κάτσουν η μία δίπλα στην άλλη.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να λογοδοτήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι και άλλοι φέρουν ευθύνη. «Πιστεύω ότι όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς», είπε. Στην ερώτηση τι συνιστά για αυτόν «επαρκή» τιμωρία, απάντησε: «Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους … δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό».

Αρνείται τα πάντα η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι αρνείται τους ισχυρισμούς του Κιέβου για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούτσα, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ifax, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες όλες οι μονάδες του έφυγαν από τη Μπούτσα στις 30 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε ως «πρόκληση» όλες τις φωτογραφίες και τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν από την Ουκρανία.