Για προβοκάτσια έκανε λόγο ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναφέρθηκε στην σφαγή αμάχων στην Μπούτσα.

Ο Ρώσος πρέσβης απέρριψε όσα είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του και μίλησε για σκηνοθετημένες εικόνες και φρικαλεότητες που πραγματοποιούν οι Ουκρανοί ναζί. Σύμφωνα με όσα είπε, κατά τη διάρκεια των «ειδικών επιχειρήσεων» στην Ουκρανία - όπως αποκαλεί η Μόσχα την στρατιωτική εισβολή - η Ρωσία έχει εντοπίσει πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη ναζιστικών οργανώσεων στη χώρα, οι οποίες μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, έχουν ρόλο «σημαντικού παίκτη».

Συνεχίζει να αρνείται τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ

Ο Νεμπένζια είπε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με ναζιστικά τατουάζ, με σβάστικες στα ρούχα, οι οποίοι «συμπεριφέρονται και σκοτώνουν σαν Ναζί». Μάλιστα, πρόσθεσε, δεν σκοτώνουν μόνον Ρώσους, αλλά και τους δικούς τους, με ιδιαίτερη βαναυσότητα, ενώ χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και αναπτύσσουν οπλισμό σε κατοικημένες περιοχές. Σχετικά με όσα ειπώθηκαν στο Συμβούλιο για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές, ο Νεμπένζια είπε ότι είναι ψέματα και επικαλέστηκε μαρτυρίες, μερικές από τις οποίες διάβασε δυνατά και οι οποίες κάνουν λόγο για δολοφονίες, βασανισμούς πολιτών και αποκλεισμούς των ανθρωπιστικών διαδρόμων από τους Ναζί του τάγματος Αζόφ.

Πιόνι στα γεωπολιτικά σχέδια της Δύσης η Ουκρανία, είπε ο Ρώσος πρέσβης

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι ουκρανικά τανκς έχουν χτυπήσει κατοικίες στη Μαριούπολη και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες βιάζουν και λεηλατούν. Στη συνέχεια, μίλησε για ουκρανική και δυτική προβοκάτσια, ενώ απέρριψε το ρεπορτάζ των New York Times που ανέφερε ότι τα πτώματα στην Μπούκα βρίσκονται στους δρόμους εδώ και αρκετές ημέρες. Σημειώνεται πως σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και το εκτενές ρεπορτάζ του BBC για τη σφαγή στην Μπούτσα. Οι δυτικές χώρες, είπε ο Ρώσος πρέσβης, δεν νοιάζονται για την Ουκρανία, την οποία βλέπουν απλώς ως πιόνι στα γεωπολιτικά τους σχέδια.

Ο Νεμπένζια κατέληξε λέγοντας ότι η Ρωσία δεν πήγε στην Ουκρανία για να την κατακτήσει, αλλά για να φέρει ειρήνη στο Ντονμπάς, μόνιμη ειρήνη, να «κόψει τον κακοήθη ναζιστικό όγκο». Τέλος, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι δεν χτυπούν αμάχους και γι’ αυτό η επιχείρηση δεν προχωρά πολύ γρήγορα, επειδή οι δυνάμεις τους προσέχουν ώστε να μην σκοτωθούν πολίτες.