Τις βασικές ροές εσόδων της Ρωσίας, σε πεδία πλην του αερίου και του πετρελαίου, αλλά και εισαγωγές κομβικών προϊόντων φαίνεται ότι επιχειρούν να κόψουν οι Ευρωπαίοι με την ενεργοποίηση των νέων κυρώσεων. Οι απαγορεύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο του Πούτιν και πλέον αναμένονται οι «απαντήσεις» της Μόσχας, που δείχνει πλέον να «στριμώχνεται».

Οι νέες κυρώσεις

Ειδικότερα, οι νέες κυρώσεις έχουν ως εξής:
  • Πλήρης απαγόρευση των συναλλαγών τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB. Οι τέσσερις αυτές τράπεζες, οι οποίες πλέον αποκόπτονται πλήρως από τις αγορές, κατέχουν μερίδιο αγοράς 23% στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Στόχος των Ευρωπαίων η απαγόρευση αυτή να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας. 
  • Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για τα ρωσικά πλοία και τα πλοία ρωσικών συμφερόντων. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύψουν βασικές ανάγκες όπως τα αγροδιατροφικά προϊόντα, η ανθρωπιστική βοήθεια και η ενέργεια. Στο τραπέζι είναι και η απαγόρευση των Ρώσων και Λευκορώσων οδικών μεταφορέων. Η απαγόρευση αυτή θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ρωσική βιομηχανία για την απόκτηση καίριας σημασίας αγαθών. 
  • Πρόσθετες στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη. Για παράδειγμα στους κβαντικούς υπολογιστές και τους προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και στα ευαίσθητα μηχανήματα και τον μεταφορικό εξοπλισμό. «Με τον τρόπο αυτό θα υπονομεύσουμε ακόμη περισσότερο την τεχνολογική βάση και τις βιομηχανικές ικανότητες της Ρωσίας», επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.
  • Ειδικές νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, σε διάφορα προϊόντα, από το ξύλο και το τσιμέντο ως τα θαλασσινά και τα αλκοολούχα ποτά
  • Στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ στη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη- μέλη και αποκλεισμός κάθε οικονομικής βοήθειας, ευρωπαϊκής ή εθνικής, προς δημόσιους φορείς της Ρωσίας.