Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών υπέκλεψε μηνύματα ασυρμάτου από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, στα οποία γίνεται αναφορά σε φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, ανέφερε σήμερα το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Το DER SPIEGEL είχε πληροφορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας ενημέρωσαν τους βουλευτές την Τετάρτη για τα ευρήματά του. Κάποια από αυτά ταιριάζουν με τις τοποθεσίες των σορών που βρέθηκαν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της πόλης. Σε ένα από αυτά, ένας στρατιώτης προφανώς είπε σε έναν άλλον ότι μόλις πυροβόλησαν ένα άτομο σε ένα ποδήλατο. Αυτό αντιστοιχεί στη φωτογραφία του νεκρού που βρίσκεται δίπλα σε ένα ποδήλατο που έχει κάνει τον γύρο σε όλο τον κόσμο. Σε άλλη συνομιλία που είχε υποκλαπεί, ένας άνδρας προφανώς είπε: Πρώτα ανακρίνεις στρατιώτες και μετά τους πυροβολείς.

Το Spiegel προσθέτει ότι υπάρχουν επιπλέον ηχογραφήσεις, η φυσική προέλευση των οποίων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρει, πως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

Μάλιστα, οι γερμανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η σφαγή των αμάχων είναι μέρος στρατηγικής του στρατού του Πούτιν.

Μέρος του Σχεδίου;

Το υλικό της BND προφανώς παρέχει επίσης στοιχεία ότι μέλη της ρωσικής μισθοφορικής μονάδας που ονομάζεται Ομάδα Βάγκνερ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις φρικαλεότητες. Η ομάδα είναι γνωστό ότι έχει διαπράξει παρόμοιες θηριωδίες στη Συρία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πρόσφατα ότι η κατοχική δύναμη στη Μπούκα αποτελούνταν αρχικά από «νεαρούς στρατιώτες». Μόλις αντικαταστάθηκαν από άλλες μονάδες, είπαν οι μάρτυρες, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων έγιναν πιο συχνές. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μονάδες της Τσετσενίας βρίσκονταν στην πόλη. Οι λογαριασμοί εγείρουν το ερώτημα εάν αυτή η εξέλιξη ήταν μέρος του σχεδίου του Πούτιν.

Η ραδιοφωνική κίνηση που υπεκλάπη από το BND δείχνει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν σε πολίτες στη Μπούκα δεν ήταν ούτε τυχαίες πράξεις ούτε προϊόν μεμονωμένων στρατιωτών που ξέφυγε από τον έλεγχο. Μάλλον, λένε πηγές, το υλικό υποδηλώνει ότι τα στρατεύματα μιλούσαν για τις φρικαλεότητες σαν να συζητούσαν απλώς την καθημερινότητά τους.

Όπως σημειώνει το DER SPIEGEL , οι συζητήσεις που υπεκλάπησαν δείχνουν ότι η δολοφονία αμάχων έχει γίνει ένα τυπικό στοιχείο της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας, ενδεχομένως ακόμη και μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Η πρόθεση είναι η διάδοση του φόβου στον άμαχο πληθυσμό και η μείωση της βούλησης για αντίσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές θηριωδίες στην περιοχή γύρω από τη Μαριούπολη, τη μεγάλη πόλη στη νότια Ουκρανία που έχει πολιορκηθεί από τον ρωσικό στρατό.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel.

Σημειώνεται ότι μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την πόλη το Σαββατοκύριακο, ανακαλύφθηκε ένας ομαδικός τάφος καθώς και τα πτώματα πολλών δεκάδων νεκρών πολιτών που είχαν μείνει στους δρόμους. Τα χέρια ορισμένων από τα θύματα ήταν δεμένα, ενώ άλλα σώματα έδειχναν σημάδια βασανιστηρίων. Ανάμεσα στα θύματα αναφέρονται επίσης πολλές γυναίκες και παιδιά.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα πολέμου. Έχουν διατυπωθεί αρκετοί – εντελώς αβάσιμοι – ισχυρισμοί ότι τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου έχουν οργανωθεί από την Ουκρανία. Αυτοί οι ισχυρισμοί, ωστόσο, αντικρούονται από τις δηλώσεις πολλών μαρτύρων που έδωσαν συνέντευξη σε δημοσιογράφους του DER SPIEGEL και άλλα ειδησεογραφικά μέσα στην πόλη Μπούκα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο δήλωσε προχθές, Τρίτη, ότι οι δυτικοί ισχυρισμοί πως ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν πολίτες στην Μπούτσα είναι «τερατώδης πλαστογραφία» με στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και τη δικαιολόγηση νέων δυτικών κυρώσεων.

Μάλιστα, η Μόσχα χαρακτηρίζει τα στοιχεία για εκτελέσεις αμάχων κυνικό τέχνασμα της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της, για τους οποίους η Μόσχα λέει πως έχουν καταληφθεί από μεροληπτική αντιρωσική παράνοια.