Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να σταλούν περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία και να τερματίσουν τον πόλεμο, υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

«Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις. Χρειάζονται σκληρότερες κυρώσεις», επέμεινε. Ταυτόχρονα, ζήτησε περισσότερα όπλα «με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης», διατεινόμενος πως αυτά θα είναι οι σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.




Διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κάνει το παν για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Ακόμη, χαρακτήρισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «λογική» και «απόλυτα δίκαιη».

Στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν

Σήμερα Παρασκευή μεταβαίνει στο Κίεβο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, αλλά και της πρόσβασης στα λιμάνια της Ένωσης για ρωσικά πλοία. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις και σε άλλους τομείς, όπως τον βιομηχανικό και τεχνολογικό.




Η Δύση εντείνει έτσι κι αλλιώς τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, με τη G7 να ανακοινώνει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της, κυρίως στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά προς το παρόν δεν εξετάζει μέτρα και για την ενέργεια, πριν τουλάχιστον προχωρήσει η «αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα».

Το ευρωκοινοβούλιο με ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από 513 βουλευτές (22 κατά και 19 αποχές) ζητά την «ολική και άμεση» απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να αποκλειστεί η Ρωσία από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ιντερπόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO, αλλά και να αποβληθεί από την G20.