Την ερχόµενη Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και, παρά την προδιαγεγραµµένη, όπως όλα δείχνουν, νίκη του Εµανουέλ Μακρόν, τίποτα δεν θεωρείται δεδοµένο.

Ο «µεγάλος άγνωστος» παραµένει η αποχή, που, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, θα µπορούσε να φθάσει στο ποσοστό-ρεκόρ 30%. Ο πόλεµος στην Ουκρανία και η πανδηµία µετέτρεψαν τις εκλογές στη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία της ευρωζώνης σε δύσκολη εξίσωση, επισηµαίνουν Γάλλοι πολιτικοί επιστήµονες. Και αυτό γιατί η αναµέτρηση της 10ης Απριλίου χαρακτηρίζεται από ένα παράδοξο: Μπορεί δηλαδή ο πόλεµος να «πρωταγωνίστησε» στην προεκλογική περίοδο και ο Μακρόν να αναδείχθηκε σε ειρηνοποιό, διαπραγµατευτή πρώτης γραµµής, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας µε τον Πούτιν, οι ψηφοφόροι ωστόσο εξακολουθούν να ενδιαφέρονται κατά βάση για τις θέσεις εργασίας και το κόστος ζωής, ζητήµατα που επιδεινώθηκαν από τη ρωσική εισβολή. «∆εν έχω µαγική απάντηση.

Η αύξηση στα πάγια έξοδα είναι τραγωδία για τις µεσαίες τάξεις», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος σε έναν ψηφοφόρο που τον υποδέχθηκε διαµαρτυρόµενος όταν επισκέφθηκε την Ντιζόν της Ανατολικής Γαλλίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνησή του έβαλε δισεκατοµµύρια ευρώ στο τραπέζι για να προστατεύσει τους πολίτες από τις αυξήσεις τιµών, ιδιαίτερα στους λογαριασµούς ενέργειας.

Ο Μακρόν κατηγορήθηκε ότι απέφυγε να κάνει πραγµατική προεκλογική εκστρατεία και χρησιµοποίησε τον πόλεµο για να µην αντιµετωπίσει τους αντιπάλους του στα καυτά ζητήµατα του εσωτερικού. Επικεντρώθηκε σε µια διπλωµατική εκστρατεία µε στόχο την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση της πολιορκηµένης Μαριούπολης.

Την ίδια στιγµή, οι 11 αντίπαλοί του, τέσσερις γυναίκες και επτά άνδρες, αντιπαρατέθηκαν σε µια εκστρατεία που επισκιάστηκε σε µεγάλο βαθµό από εξωτερικά γεγονότα. Το επιτελείο Μακρόν τον παρουσίαζε ως «πρόεδρο πολέµου». Κορυφαία επικοινωνιακή στιγµή, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ήταν όταν εµφανίστηκε αξύριστος στο γραφείο του στα Ηλύσια, µε µπλούζα Γάλλου αλεξιπτωτιστή…

Οι επικριτές έσπευσαν να του προσάψουν ότι αντιγράφει το στυλ του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίµιρ Ζελένσκι, και χρησιµοποιεί τον πόλεµο για να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του. Ο Μακρόν, λένε, µιλούσε µε… Μόσχα και Κίεβο την ώρα που οι άλλοι υποψήφιοι συζητούσαν για το µέλλον της Γαλλίας και συναντούσαν ψηφοφόρους στις τοπικές αγορές.

Έκπληξη

Παρ’ όλα αυτά, είναι το ξεκάθαρο φαβορί, µε τις δηµοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα κερδίσει το 28% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ η Λεπέν ακολουθεί µε ποσοστό 19%. Στον δεύτερο γύρο πιθανότατα θα κέρδιζε την ακροδεξιά αντίπαλό του µε 58% έναντι 42%. Η Goldman Sachs προειδοποίησε µέσα στην εβδοµάδα ότι η ψηφοφορία «δεν έχει τελειώσει».

«Η δηµοσκόπηση για τους άλλους υποψηφίους εξελίσσεται, αφήνοντας χώρο για µια πιθανή έκπληξη στον δεύτερο γύρο», σχολίασαν αναλυτές στην αµερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Αν και η Μαρίν Λεπέν προηγείται, ο ακροαριστερός υποψήφιος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, είδε τη δηµοτικότητά του να αυξάνεται απότοµα τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει κερδίσει υποστήριξη από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Ως εκ τούτου, θα µπορούσε να είναι ο αιφνιδιαστικός αντίπαλος του Μακρόν», πρόσθεσαν.

Ο Ντοµινίκ Ρεϊνιέ, επικεφαλής της δεξαµενής σκέψης Fondapol, υποστήριξε ότι είναι επικίνδυνο οι ψηφοφόροι να µην προσέλθουν στις κάλπες µόνο και µόνο επειδή οι δηµοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη νίκη του Μακρόν.

Ο συνδυασµός κορονοϊού και πολέµου κάνει τις εκλογές απρόβλεπτες, είπε. «Αυτές δεν είναι εκλογές σαν όλες τις άλλες και δεν µπορώ να πω µε κανέναν τρόπο ότι το αποτέλεσµα είναι βέβαιο. ∆εν µπορούµε να είµαστε σίγουροι για τίποτα», πρόσθεσε. Το πλεονέκτηµα για τον Μακρόν είναι ότι οι άνθρωποι συγκεντρώνονται γύρω από τον πρόεδρο που είναι επικεφαλής του Στρατού και της εξωτερικής πολιτικής…

Επικρατεί η ιδέα ότι δεν είναι λογικό σε συνθήκες πολέµου στην Ευρώπη να εκλεγεί νέος πρόεδρος, χωρίς εµπειρία, λένε αναλυτές. Η Monde έχει περιγράψει αυτή την προεδρική κούρσα ως «εκστρατεία-φάντασµα» –που τελείωσε πριν καν ξεκινήσει–, ωστόσο το µεγάλο ζητούµενο είναι να προσέλθουν οι ψηφοφόροι µαζικά στις κάλπες. ∆ιαφορετικά, κινδυνεύουν να επαναλάβουν το προεδρικό «τραύµα» του 2002, όταν ένας συνδυασµός ψήφων αποχής και διαµαρτυρίας έκανε τον Λεπέν να κερδίσει τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο. Το «σοκ της 21ης Απριλίου», όπως το έχουν βαφτίσει, οδήγησε σε διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς και σε επανεκλογή του Ζακ Σιράκ µε ποσοστό µεγαλύτερο από 80%