Συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα οι Ρώσοι στα ουκρανικά εδάφη. Εικόνες που σοκάρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό του Kραματόρσκ, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από 50 άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Η πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερα σημεία της χώρας, δημιούργησε ξανά εικόνες που θύμισαν τη σφαγή στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα.  

Τουλάχιστον 50  άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη εκτίμηση για 30 νεκρούς από την κρατική σιδηροδρομική εταιρία της Ουκρανίας, η οποία ανέφερε ότι ο σταθμός επλήγη με δύο ρουκέτες, τη στιγμή που  αρκετές πηγές στο διαδίκτυο, οι οποίες συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, επισημαίνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν είτε ένας είτε δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Tochka-U.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες

snn
snnn
snnnn
FPz6kg5XoAA3jxW



Σοκάρει το μήνυμα που ήταν γραμμένο πάνω στον πύραυλο

O ανταποκριτής του Economist Όλιβερ Κάρολ δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός πυραύλου που φέρεται να είναι από το σημείο της επίθεσης. «Ο πύραυλος που έπεσε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ είχε γραμμένη τη φράση «για τα παιδιά» στο πλάι. Αρρωστημένο και πιθανώς ενδεικτικό της παράλληλης πραγματικότητας που δημιουργεί η ρωσική προπαγάνδα», γράφει ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του.

Ζελένσκι: Ο σταθμός χτυπήθηκε με Tochka-U από τους απάνθρωπους Ρώσους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα το «κακό δίχως όριο» που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, ύστερα από την επίθεση στο Κραματόρσκ. Για χρήση πυραύλου Tochka-U έκανε λόγο και η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Facebook για το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Окупанти вдарили «Точкою-У» по залізничному вокзалу Краматорська, де перебували тисячі мирних українців, очікуючи на...

Δημοσιεύτηκε από Володимир Зеленський στις Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022

«Οι εισβολείς χτύπησαν με πύραυλο Tochka-u στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου χιλιάδες άμαχοι, ειρηνικοί Ουκρανοί περίμεναν για την εκκένωση... Περίπου 30 σκοτώθηκαν και 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους να ποικίλει. Αστυνομία και διασώστες βρίσκονται ήδη στο σημείο. Οι απανθρωποι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν τις μεθόδους τους. Χωρίς να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθούν, αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ» ανέφερε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του.

«Χωρίς τη δύναμη και το κουράγιο να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό. Είναι ένα κακό που δεν έχει όριο. Και εάν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν θα σταματήσει ποτέ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, αποκηρύσσοντας τις «απάνθρωπες» μεθόδους των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Για προβοκάτσια μιλά η Μόσχα

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για χτύπημα στο Κραματόρσκ, συμπληρώνοντας ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με την Μόσχα, ο πύραυλος ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου 4.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά- βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα του χτυπήματος.

«Μόνο οι Ουκρανοί έχουν τον τύπο πυραύλου που έπληξε το Κραματόρσκ», λέει το Κρεμλίνο.

Στην πρώτη αντίδραση από το Κρεμλίνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για πυραυλικό χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η φρίκη του χτυπήματος στον σταθμό

«Αυτές (οι ρωσικές δυνάμεις) ήθελαν να χτυπήσουν τον σταθμό», είπε ο δήμαρχος Χοντσαρένκο, μια άποψη που συμμερίζεται ο προεδρικός σύμβουλος Ολεξίι Αρέστοβιτς. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι προηγείται μια ενδελεχής αναγνώριση του στόχου τέτοιων χτυπημάτων, τουλάχιστον από drones, πυροβολητές στο έδαφος - είναι πολύ ακριβής πύραυλος και πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να οργανωθούν τέτοια χτυπήματα», είπε ο Arestovych.

«Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούσαν να δουν καθαρά ότι χτυπούσαν πολίτες νωρίς το πρωί, ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να εκκενώσουν στον σταθμό εκείνη την ώρα - οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι».

Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν στο σημείο είδαν τουλάχιστον 20 πτώματα ανθρώπων ομαδοποιημένα και ξαπλωμένα κάτω από πλαστικά δίπλα στον σταθμό. Το αίμα γέμισε το έδαφος και γεμάτες τσάντες σκορπίστηκαν έξω από το κτίριο αμέσως μετά την επίθεση. Αργότερα εθεάθησαν πτώματα να φορτώνονται σε στρατιωτικό φορτηγό.

«Ήμουν στο σταθμό. Άκουσα σαν διπλή έκρηξη. Έτρεξα στον τοίχο για προστασία», είπε μια γυναίκα που αναζητούσε το διαβατήριό της ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα στο έδαφος. «Είδα ανθρώπους αιμόφυρτους να μπαίνουν στο σταθμό και πτώματα παντού στο έδαφος. Δεν ξέρω αν ήταν απλώς τραυματίες ή νεκροί», είπε η γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στροφή στο Ντομπάς για τη Ρωσία

Από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους και πολιτικά κτίρια, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο. Τα δυτικά έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει επιθέσεις ψευδούς σημαίας σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Το Kramatorsk βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, περίπου 50 μίλια βόρεια του Ντόνετσκ και 80 μίλια δυτικά του Λουχάνσκ. Οι φωτογραφίες αυτή την εβδομάδα δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο σταθμό να επιβιβάζονται σε τρένα με κατεύθυνση δυτικά.

Τρία τρένα που μετέφεραν εκτοπισμένους αποκλείστηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας την Πέμπτη μετά από αεροπορική επιδρομή στη γραμμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανασυνταχθεί για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί στο Ντονμπάς - μια ανατολική βιομηχανική περιοχή στην ανατολική Ουκρανία όπου πολλοί μιλούν τα ρωσικά ως δεύτερη γλώσσα και όπου οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και οκτώ χρόνια. Οι τοπικές αρχές παροτρύνουν τους πολίτες να φύγουν όσο είναι ακόμα δυνατό και σχετικά ασφαλές να το πράξουν.