Ένα «πραγματικό εμπάργκο» στη ρωσική ενέργεια από τις χώρες της Δύσης θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο, επισημαίνει ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, ο δρ Αντρέι Ιλαριόνοφ, οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν από το 2000 έως το 2005 που σήμερα ζει στις ΗΠΑ, δηλώνει στο BBC ότι η Ρωσία «δεν πήρε στα σοβαρά» τις απειλές των άλλων χωρών να μειώσουν τις εισαγωγές ενέργειας».

Παρά τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια, η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πέρυσι, με την εκτίναξη των τιμών, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο αντιστοιχούσαν στο 36% των κρατικών δαπανών της Ρωσίας. Μεγάλο μέρος από αυτά τα έσοδα προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 27% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Αυτήν την εβδομάδα, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «πληρώνουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον Πούτιν κάθε μέρα για την ενέργεια που μας προμηθεύει».

Σύμφωνα με τον δρ Ιλαριόνοφ, εάν οι χώρες της Δύσης «προσπαθούσαν να επιβάλουν ένα πραγματικό εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στοιχηματίζω ότι πιθανότατα μέσα σε έναν ή δύο μήνες, οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία πιθανότατα θα σταματούσαν».

«Είναι ένα από τα πολύ αποτελεσματικά εργαλεία που εξακολουθούν να έχουν οι δυτικές χώρες», προσθέτει.

Την ώρα που η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας κατά 8% φέτος (το International Institute of Finance περιμένει ύφεση 15%), ο Ιλαριόνοφ εκτιμά ότι ο Πούτιν είναι προετοιμασμένος να αντέξει αυτό το πλήγμα στην οικονομία.

«Οι εδαφικές φιλοδοξίες του, οι φιλοδοξίες του για μια αυτοκρατορία, είναι πολύ πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου και του βιοπορισμού του ρωσικού πληθυσμού και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, ακόμα και της οικονομικής κατάστασης της κυβέρνησής του», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιλαριόνοφ βλέπει την αλλαγή της κυβέρνησης στη Ρωσία ως αναπόφευκτη «αργά ή γρήγορα».

«Είναι απολύτως αδύνατο να υπάρχει οποιαδήποτε θετικό μέλλον στη Ρωσία με το σημερινό πολιτικό καθεστώς», σημειώνει, καθώς θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί να ενσωματωθεί και πάλι στην παγκόσμια οικονομία με τον Πούτιν.