Μέχρι να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών, ο οποίος θα λάβει χώρα σε δύο εβδομάδες, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ δείχνουν να αγωνιούν ιδιαίτερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποσπώντας ποσοστό 27.6% με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ενώ η ακροδεξιά αντίπαλός του και θαυμάστρια εδώ και καιρό του Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε δεύτερη με ποσοστό 23,41% – το υψηλότερο που έπιασε ποτέ στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Με το βλέμμα στη Γαλλία

Τα μάτια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον θα είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην προεκλογική καμπάνια στη Γαλλία, καθώς οι εταίροι και σύμμαχοι προσπαθούν να ζυγίσουν κατά πόσον η Γαλλία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στον πόλεμο κατά του Πούτιν στην Ουκρανία. Καθοριστικής σημασίας, πιθανότατα, θα αποδειχθεί η τηλεμαχία της 20ης Απριλίου, όταν η Λεπέν θα προσπαθήσει να προβάλει μια βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την καταστροφική εμφάνισή της έναντι του Μακρόν το 2017.

Ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Στο ΝΑΤΟ ανησυχία έχει πυροδοτήσει η δεδηλωμένη ανησυχία της Λεπέν να απομακρύνει τη Γαλλία, μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ, από την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης της Συμμαχίας «ώστε», όπως έχει πει, «να μην παγιδευόμαστε πλέον σε συγκρούσεις που δεν είναι δικές μας». Η στάση της αυτή προκαλεί ιδιαίτερους πονοκεφάλους, μολονότι η Λεπέν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επειδή έχει εδώ και καιρό δεσμούς με το Κρεμλίνο και το κόμμα της έχει λάβει δάνεια από ρωσική τράπεζα.

Αγωνία και στην ΕΕ

Μια νίκη της Λεπέν επί του Μακρόν στη μονομαχία της 24ης Απριλίου θα καταφέρει παράλληλα καίριο πλήγμα στη λειτουργία της ΕΕ, μολονότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για έξοδο από την Ένωση, τη ζώνη Σένγκεν και Frexit, καθώς η Λεπέν παραμένει σε μεγάλο βαθμό ευρωσκεπτικίστρια και επιζητεί να ψαλιδίσει τις συνεισφορές της Γαλλίας στα κοινοτικά ταμεία και να προωθήσει συμμαχίες με χώρες, όπως η Πολωνία και Ουγγαρία, που κυβερνώνται από ομόφρονές της.

Το πρόγραμμα της Λεπέν, εξάλλου, περιλαμβάνει προτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών της ΕΕ με τις επικριτές της να την κατηγορούν ότι δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη. Η Λεπέν θέλει να αυξήσει τον αριθμό των συνοροφυλάκων και να επαναφέρει ελέγχους σε εισαγόμενα αγαθά επισήμως για την καταπολέμηση απάτης. Στους στόχους της περιλαμβάνεται η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τη ζώνη Σένγκεν και αντικατάστασή της με ελέγχους για πολίτες της ΕΕ.

Προβληματισμός στις αγορές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησαν μετά τις δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι σκληρή αναμέτρηση μεταξύ του Μακρόν και της εθνικίστριας αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στο β’ γύρο. Τα συμβόλαια για το Euro Stoxx 50 υποχώρησαν 0,9% τη Δευτέρα, ενώ το ευρώ αντιστάθμισε τα κέρδη καθώς τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ήταν υπό πίεση εν μέσω ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων.

Αν και ο Μακρόν εξασφάλισε στον πρώτο γύρο προβάδισμα σχεδόν τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που ανακούφισε ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι φοβόντουσαν μια πιο οριακή μάχη και μια άνοδο της υποστήριξης προς την Λεπέν, οι αγορές θα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες των δύο μονομάχων να οικοδομήσουν έναν ευρύτερο συνασπισμό ψηφοφόρων.

«Η απόσταση που τους χωρίζει είναι πολύ πιο μικρή από αυτή που υπολόγιζαν οι αγορές την Παρασκευή και σημαίνει ότι σε δύο εβδομάδες η μάχη θα ήταν πολύ οριακή και αβέβαιη», δήλωσε ο Αλμπέρτο Τόκιο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners. Είναι «ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε σωστά την κατάσταση, αλλά είναι σαφές για μένα ότι μια νίκη της Λεπέν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν κίνδυνο κατακερματισμού στην ευρωζώνη και η αγορά θα πρέπει τώρα να αξιολογήσει αυτόν τον κίνδυνο », πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν μήπως πάνε στη Λεπέν ψήφοι από τον Μελανσόν της άκρας αριστεράς μέχρι τον Ζεμούρ της άκρας δεξιάς.

Το ευρώ σημείωσε μικρή άνοδο 0,05% τα 1,09 δολάρια μετά την άνοδο έως και 0,7% στην αρχή των συναλλαγών της Δευτέρας. Για να σημειώσει περαιτέρω κέρδη το κοινό νόμισμα, οι επενδυτές θα πρέπει να πειστούν ότι ο 44χρονος Μακρόν μπορεί να εδραιώσει το πλεονέκτημά του και να αποκρούσει την απειλή μιας νίκης της Λεπέν. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας σκαρφάλωσε σε υψηλό επταετίας την περασμένη εβδομάδα λόγω της ανησυχίας για μια νίκη της Λεπέν με τους δεσμούς της με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο Μακρόν έχει ένα άνετο προβάδισμα και αυτό είναι καθησυχαστικό», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπαραντέζ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην IG France. «Δεν έχει νικήσει ακόμα και η εκστρατεία θα είναι δύσκολη τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αλλά αναμένω ότι αυτό το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ελαφρώς θετικό για τον Δείκτη CAC 40».

Τρεις έρευνες έδειξαν ότι ο Μακρόν προηγείται κατά τουλάχιστον 54% έως 46%, ενώ άλλες έδειξαν ένα μικρότερο προβάδισμα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα καταφέρει μέχρι να ξαναπάνε οι Γάλλοι στις κάλπες να εμφανιστεί ως εγγυητής σταθερότητας που κρατά σταθερά τα ηνία της χώρας σε ολοένα και πιο αβέβαιες εποχές. Θεωρούν ότι παρά την τάση των Γάλλων να απορρίπτουν τους προέδρους τους, όπως έδειξε η εμπειρία της τελευταίας 20ετίας, ο Μακρόν θα σπάσει αυτή την αρνητική παράδοση και θα γίνει ο πρώτος μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002, που θα επανεκλεγεί. Ωστόσο, η μάχη θα είναι πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017 κι η Ευρώπη θα την παρακολουθήσει με αγωνία μέχρι την τελική της έκβαση.