Η τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν ίσως να είναι και αυτή που θα χαρίσει στην ακροδεξιά τη γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με αναλυτές το ποσοστό του 23,4% που κατάφερε να κερδίσει έναντι του 27,6% που κέρδισε ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ένα ποσοστό που της χαρίζει ελπίδες.

 Ποια είναι όμως η επικεφαλής του Ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας;

 

Το παρελθόν της Μαρί Λεπέν

Δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1968 σε μια όχι και τόσο παραδοσιακή οικογένεια από την οποία δεν έλειψαν ποτέ τα σκάνδαλα, οι προδοσίες, οι μεγάλες κρίσεις, ενώ στην ηλικία των 8 ετών η κατοικία της οικογένειας στο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

 Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ζούσε κάτω από την σκιά του πατέρα της; Του Ζαν Μαρί Λεπέν. Τον δημιουργό του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, γνωστός για τις ρατσιστικές αντισημιτικές του ιδέες.

 Ανάλογες οι ιδέες είχε και η ίδια που πολλές φορές μάλιστα απασχολούν τα μέσα διεθνώς.

 Σάλος είχε προκληθεί το 2010 για τις δηλώσεις της για τους μουσουλμάνους που προσεύχονταν σε δρόμους της Γαλλίας

 «Πρόκειται για μια κατοχή εδάφους, για συνοικίες στις οποίες εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, είναι μια κατοχή. Ασφαλώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, ούτε στρατιώτες όμως παρ’ όλα αυτά είναι μια κατοχή που καταπιέζει τους κατοίκους», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

 Το «ξύπλυμα» της εικόνας της

Το 2015 όμως η Λε Πεν αποφασίζει να αλλάξει την εικόνα της και να διώξει όσο πιο μακριά μπορεί τα ακροδεξιές πολιτικές γραμμές.

 Ξεκίνησε διαγράφοντας τον ίδιο της τον πατέρα από το κόμμα και συνέχισε με μια σειρά σημαντικών αλλαγών.

 Οι σχέσεις Λε Πεν – Πούτιν

Μια πιθανή εκλογή Λε Πεν θα είχε απρόβλεπτες εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς η Μαρί Λε Πεν διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο.

 Το κόμμα της μάλιστα έχει δανειστεί το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική τράπεζα.

 Στην νέα εκλογική αναμέτρηση ωστόσο αποφάσισε να αποκηρύξει και τον Ρώσο Πρόεδρο καθώς αφαίρεσε την φωτογραφία που είχε μαζί του στο προεκλογικό της πρόγραμμα.